In Grecia, programul a fost un esec, considera autorii raportului, care mentioneaza existenta a trei factori, respectiv conditii initiale dificile, un sistem administrativ si politic mai slab decat in alte doua tari sub asistenta financiara, Irlanda si Portugalia, precum si faptul ca statul elen a fost primul care a avut nevoie de ajutor, intr-o zona euro total nepregatita.

Potrivit Bruegel, unul dintre cele mai influente institute europene de cercetari, datoria publica a Greciei, restructurata in 2012, ar fi trebui sa fie supusa unui astfel de proces mult mai devreme.

"Amanarea a condus la inlocuirea creditorilor privati cu cei publici si a provocat pierderi contribuabililor. Acesta va fi un motiv major de neintelegeri, in anii urmatori, cand creditorii europeni vor fi nevoiti sa recunoasca ca Grecia este incapabila sa isi plateasca datoriile", au scris autorii raportului, Jean Pisani-Ferry, Andre Sapir si Guntram Wolff.

Situatia este mai putin grava pentru Irlanda si Portugalia. In cazul Irlandei, raportul vorbeste despre un succes in pofida riscurilor, in timp ce programul de sustinere este un potential succes pentru Portugalia, chiar daca economia ramane fragila in fata socurilor.