May a sustinut inainte de intalnirea cruciala cu premierul scotian ca vrea sa construiasca ”o natiune mai unita”, iar timpul nu este potrivit pentru organizarea unui al doilea referendum pentru independenta Scotiei.

Deplasarea Theresei May are loc cu doar o zi inainte ca legislativul de la Edinburgh sa voteze propunerea de organizare a unui al doilea referendum, care are sanse mari sa treaca avand in vedere majoritatea SNP.

Presedinta SNP, Nicola Sturgeon, a insistat ca un asemenea referendum sa aiba loc in toamna 2018 sau in primavara 2019, adica inainte de finalizarea iesirii Marii Britanii din UE.

De asemenea, aceasta a insistat ca scotienii ar trebui sa aiba dreptul de alege intre o procedura dura de iesire sau o natiune independenta, care are sansa sa adere la Uniunea Europeana.

In schimb, premierul britanic a avertizat ca un al doilea referendum va rezulta intr-o natiune mai ”slaba” dupa Brexit.

Reprezentantii Downing Street au precizat ca discutiile dintre cele doua se vor concentra pe chestiuni care tin de declansarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Insa, surse guvernamentale scotiene au precizat ca discutiile nu se vor rezuma doar la Brexit.

Theresa May a promis ca va declansa miercuri articolul 50, iar aceasta va vizita inainte Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord pentru a auzi atitudinea oamenilor vizavi de Brexit.