Bursele asiatice au deschis in scadere, apropiindu-se de caderea din 2009, in timp ce pretul petrolului s-a ajustat si el, dupa ce America si-a pierdut ratingul maxim. Pretul aurului a ajuns la un nou record, iar francul elvetian a atins cea mai mare valoare fata de dolar.

Dolarul a atins, pentru prima data in istorie, valoarea de 74,85 de centime elvetiene, iar pretul petrolului a scazut cu 3,6%, la New York, ajungand la 84,40 de dolari. Aurul a atins un nou maxim istoric – 1.700 dolari pe uncie.

Si asta, dupa ce liderii G7, care au organizat o conferinta de urgenta inaintea deschiderii burselor asiatice, au promis ca vor lua masuri pentru a asigura lichiditate si pentru a sprijini functionarea pietelor financiare.

Principalul index bursier de la Seul a scazut cu 7%, la Hong Kong pierderile au fost de 3,5%, iar in India, bursa a deschis in scadere cu aproape 3%.

Profesorul de economie, Nouriel Roubini, cel care a previzionat si criza din 2008,  vine si el cu declaratii ingrijoratoare.

Decizia inselatoare a agentiei de rating S&P de a retrograda SUA, intr-o perioada in care pietele erau deja slabite de criza economica nu face decat sa creasca sansele adancirii in criza si sa creeze deficite fiscale si mai mari. Putem sa evitam o noua recesiune severa? Este aproape o misiune imposibila”, a spus Roubini, supranumit si “Dr. Doom”, pentru previziunile sale legate de criza economica mondiala.

Statele Grupului celor sapte mari economii ale lumii (G7) au avut luni, inainte de deschiderea burselor din Asia, o conferinta telefonica de urgenta cu ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale.

Ministrul japonez al Finantelor, Yoshishiko Noda, a promis in teleconferinta ca Japonia va continua sa investeasca in titluri de trezorerie americane.

Ministrii au mai discutat masuri de prevenire a turbulentelor pe pietele financiare, in contextul problemelor din Statele Unite si Europa, noteaza Reuters.

Standard & Poor's (S&P) a redus vineri seara ratingul Statelor Unite pentru prima data in istorie, de la AAA la AA+, acuzand pe de o parte dezechilibrele fiscale si datoria de stat si, pe de alta parte, neintelegerile de pe scena politica americana.

Citeste si:

Ziua cea mai lunga pentru bursele din intreaga lume. Indicii asiatici sunt deja in scadere VIDEO

Fondatorul Dell dezvaluie tinerilor antreprenori secretele unei afaceri nascute intr-un camin studentesc VIDEO