"Intarirea cursului de schimb necesita noi masuri de stimulare prin intermediul politicii monetare. Este o parte importanta a stabilitatii preturilor", a declarat Draghi la Washington, unde se afla pentru reuniunea anuala a FMI si Bancii Mondiale.

Aprecierea euro cu 6% in raport cu dolarul in ultimul an a determinat mai multe comentarii legate de curs din partea oficialilor BCE, inclusiv Draghi, insa acesta este cel mai clar de pana acum, scrie Bloomberg.

Intarirea euro pune in pericol obiectivul bancii centrale de a asigura o rata a inflatiei apropiata de 2%, intrucat face importurile mai ieftine si afecteaza exportatorii europeni.

Desi BCE nu are o tinta in privinta cursului de schimb, "acesta are impact asupra inflatiei, iar in privinta cresterii preturilor avem mandat", a declarat, vineri, Benoit Coeure, membru in Consiliul Director al BCE.

"Cu cat euro este mai puternic, cu atat mai mult sunt necesare masuri de acomodare monetara", a spus el.

Euro a inchis sedinta de vineri la cotatia de 1,3885 dolari, in urcare cu 1,3% fata de saptamana anterioara. Moneda europeana are un impact "semnificativ" asupra stabilitatii preturilor in regiune, a declarat Draghi.

Seful BCE analizeaza deja noi masuri de stimulare, inclusiv de relaxare cantitativa, dupa ce rata de crestere a preturilor a incetinit in martie la 0,5%, minimul a patru ani. Doua treimi din participantii la un sondaj realizat de Bloomberg se asteapta ca BCE sa adopte in urmatoarele doua luni masuri de relaxare a politicii monetare.

Jens Weidmann, seful bancii centrale a Germaniei si membru al consiliului guvernatatorilor BCE, a declarat, de asemenea, la Washington, ca aprecierea euro este datorata partial intrarilor de capital, mai ales in tarile de la periferia zonei euro.

"Aprecierea arata o revenire a increderii in zona euro. Cursul este unul dintre factorii luati in considerare la evaluarea inflatiei si, in consecinta, analizam efectele unui euro mai puternic", a spus el.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat ca BCE trebuie sa mentina politicile monetare de sprijinjire a economiei si a apreciat disponibilitatea bancii centrale de a recurge la noi instrumente de politica monetara daca este nevoie.