Pietele emergente au fost afectate in ultima saptamana de temeri legate de incetinirea cresterii economice, ca urmare a reducerii de catre Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a masurilor de stimulare a economiei americane. Fed a decis in aceasta saptamana sa reduca achizitiile lunare de obligatiuni cu 10 miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari.

Investitorii au retras 1.870 miliarde de dolari de pe burse la nivel mondial saptamana trecuta, in asteptarea sedintei de politica monetara a Fed.

Monedele emergente, precum rubla, lira turceasca si randul sud-african, au scazut puternic, iar unele banci centrale au fost nevoite sa mareasca dobanzile.

"Este dificil de identificat un factor unic declansator al vanzarilor de active, dar turbulentele scot in evidenta situatia dificla a unor tari, din cauza conditiilor mai dificile de finantare externa, cresterii economicea mai lente si preturilor mai mici ale materiilor prime", potrivit unui comunicat al FMI.

Fondul a notat faptul ca unele tari au reactionat "in forta" la turbulente, dar ca este nevoie de politici coerente si de o comunicare buna intre economiile afectate.

Institutia avertizeaza totodata ca bancile centrale trebuie sa fie atente la conditiile de accesare a lichiditatilor pe pietele internationale.