Obligatiunile guvernamentale germane pe 10 ani, cunoscute popular sub denumirea de "Bund", sunt un indicator de referinta pe pietele de obligatiuni si sunt considerate una din cele mai sigure investitii din lume.

Este pentru prima data in istorie cand investitorii au acceptat randamente negative pentru obligatiunile germane pe 10 ani, ceea ce inseamna ca practic investitorii vor plati pentru privilegiul de a detine titluri emise de statul german, pe fondul temerilor cu privire la consecintele votului britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana.

Agentia care gestioneaza datoria Germaniei a precizat ca a obtinut 4,038 miliarde de euro din noua sa linie de obligatiuni pe 10 ani cu un cupon nul la pretul cel mai scazut de 100,48 si o rata de acoperire de 1,2. Un purtator de cuvant al Agentiei a precizat ca lichiditatea pentru obligatiunile suverane germane a fost foarte ridicata iar investitorii au fost atrasi de creditul ridicat al Germaniei.

Germania este doar una din cele trei tari din zona euro si cele sase state din Uniunea Europeana care beneficiaza de un rating suveran de top "AAA". Pe langa temerile cu privire la consecintele Brexit, randamentele obligatiunilor germane sunt trase in jos si de programul de achizitii de active demarat de Banca Centrala Europeana.