"Daca veti continua sa cresteti sanctiunile, vom opri exporturile de petrol", a declarat Rostam Ghassemi, in fata jurnalistilor, la Dubai, unde participa la o conferinta in domeniul energiei, informeaza Mediafax.

Rostam Ghassemi a avertizat ca lipsa petrolului iranian pe piata va provoca o crestere drastica a preturilor. 

Tarile occidentale au pus in practica, la inceputul acestui an, un embargou petrolier impotriva Iranului, care a blocat achizitiile de titei iranian de catre tarile europene si care a dus la scaderea exporturilor catre tarile asiatice cu 10%-30%. 

Ghassemi a aratat ca Iranul exporta 4 milioane de petrol pe zi, respingand informatiile potrivit carora livrarile au scazut la 2,7 milioane de barili pe zi, dupa cum estimeaza OPEC.

Pretul petrolului destinat pietei americane a scazut marti la minimul ultimelor trei luni, dupa ce companii din SUA au raportat rezultate trimestriale sub asteptari, amplificand temerile legate de cresterea economiei mondiale.

Contractele cu livrare in decembrie au coborat cu 1,7 dolari, respectiv cu 1,9%, la 86,93 dolari pe baril. De la inceputul acestui an, cotatia a scazut cu 12%.