Iranul, cel de-al treilea producator din cadrul OPEC, exporta cu 1,2 milioane barili pe zi mai putin petrol, reprezentand 52% din livrarile zilnice, in urma sanctiunilor care interzic, de la 1 iulie, cumpararea, transportarea, finantarea si asigurarea petrolului iranian, potrivit datelor Bloomberg, preluate de Mediafax.

Astfel, tara ar pierde intr-un an venituri de 48 miliarde de dolari, echivalentul a 10% din PIB.

Amenintarile Iranului din luna martie, de a intrerupe transporturile de titei prin Golful Persic, au determinat cresterea preturilor petrolului la maximul ultimilor trei ani. Cresterea productiei din Arabia Saudita si Statele Unite si incetinirea economiei mondiale au rasturnat insa cresterile, iar cotatia barilului de petrol este in scadere cu 1,3% pe ansamblul acestui an.

Administratia Obama poate evita astfel noi cresteri are preturilor carburantilor inainte de alegerile prezidentiale din noiembrie, in timp ce Iranul se lupta cu deprecierea monedei nationale si cresterea somajului.

"A fost un succes. Existau temeri ca sanctiunile ar putea da gres, cauzand o crestere puternica a pretului petrolului. In final, SUA si europenii au castigat, deoarece exporturile Iranului au scazut, iar preturile merg de asemenea in jos", comenteaza pentru Bloomberg Mike Wittner, seful departamentului de cercetare a pietei petroliere americane din cadrul Societe Generale.

Pretul petrolului Brent a scazut cu 4,2% din ianuarie, la 105,97 dolari pe baril. Uniunea Europeana a aprobat pe 23 ianuarie o interdictie pe cumpararea si asigurarea petrolului iranian. Importatorii din SUA platesc in medie cu 4,6% mai putin decat acum 12 luni, datorita celei mai mari productii interne din ultimii 13 ani, care reduce necesarul de import.

Pretul mediu celui mai popular sortiment de benzina din Statele Unite a scazut cu 11% de la maximul acestui an, atins pe 4 aprilie, de la 3,936 dolari pe galon la 3,488 dolari pe galon (3,78 litri).

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg arata ca Iranul exporta acum 1,1 milioane barili pe zi, fata de 2,3 milioane barili pe zi in 2011. Vanzarile pierdute sunt estimate la 133 milioane dolari pe zi, in baza pretului mediu al petrolului iranian inregistrat in acest an pe pietele asiatice.

Productia de petrol a Iranului a scazut cu 9,5% in iulie, la 2,86 milioane barili pe zi, cel mai redus nivel din februarie 1990, potrivit datelor Bloomberg. Iranul a cazut pe locul al treilea in ierarhia OPEC, devansat de Irak, dupa ce a ocupat pozitia a doua timp de aproape 12 ani, plasandu-se in urma Arabiei Saudite.

Moneda nationala, rialul, a pierdut o treime din valoare fata de dolar din noiembrie, provocand o explozie a preturilor carnii, orezului si painii. Inflatia anualizata a accelerat in iunie la 22,4%, iar somajul a ajuns la 13,5% in martie, fata de 11,9% la finele anului 2010.

Cresterea economica va incetini in acest an la 0,4%, de la 2% in 2011, potrivit estimarilor FMI.