"Am decis să o propun pe (irlandeza) Mairead McGuinness (...) pentru postul de comisar pentru servicii financiare şi piaţa de capital. Domnul Dombrovskis se va ocupa de comerţ", a declarat şefa Executivului european într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Atât Mairead McGuinness, cât şi Valdis Dombrovskis fac parte din Partidul Popular European (PPE), care reprezintă cel mai mare grup din legislativul comunitar.

Mairead McGuinness era eurodeputată din partea Irlandei începând din iulie 2004, iar din 2017 era vicepreşedintă a PE. Ea este membră a partidului Fine Gael, care face parte din PPE.

Valdis Dombrovskis, fost premier leton, a asigurat interimatul la portofoliul comerţului de la plecarea lui Hogan.

El devine comisar pentru comerţ într-o perioadă în care blocul comunitar este blocat în negocieri dificile cu Marea Britanie privind relaţia post-Brexit, se confruntă cu tensiuni comerciale cu China şi SUA şi încearcă să găsească o poziţie comună în legătură cu viitorul director al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Dombrovskis era de un an, de la instalarea echipei conduse de Ursula von der Leyen, vicepreşedinte executiv al CE pentru o economie în serviciul cetăţenilor, un portofoliu din care superviza activitatea altor comisari, păstrând în acelaşi timp responsabilitatea finanţelor. El îşi va păstra titlul de unul dintre cei trei vicepreşedinţi executivi ai CE.

Timp de cinci ani (2014-2019), s-a ocupat de moneda euro în Comisia Europene condusă de Jean-Claude Juncker. În perioada petrecută în cadrul CE, el şi-a construit reputaţia unui om serios şi competent, cunoscător al chestiunilor economice, dar cu o imagine austeră.