In ultimele saptamani, presa din China a informat despre vanzarea de carne de porc contaminata cu substanta clenbuterol, care poate cauza palpitatii ale inimii, carne de porc vanduta pe post de carne de vita dupa ce a fost inmuiata in borax, un aditiv pentru detergenti, orez contaminat cu metalul greu cadmiu, sos de soia cu arsenic, popcorn si ciuperci tratate cu clor fluorescent, germeni de fasole contaminati cu un antibiotic pentru animale sau vin diluat cu apa indulcita si chimicale. Clenbuterolul, interzis in China, este folosit de fermieri pentru a asigura cresterea mai rapida a animalelor si dezvoltarea masei musculare in detrimentul grasimii.

Si un ou poate fi contrafacut

Chiar si ouale, care ar parea destul de in siguranta in coaja lor, s-au dovedit a nu fi deloc oua, potrivit NYT, ci niste amestecuri din chimicale, gelatina si parafina. Instructiunile pentru falsificat oua sunt disponibile pe internet, potrivit presei locale.

Unii producatori "recicleaza" si chiflele expirate, noteaza cotidianul american, citand cazul lantului de supermarketuri Hualin. Magazinele sunt aprovizionate de o fabrica unde, in conditii mizere, muncitorii arunca intr-o cuva cu faina si aburi chiflele intarite, pentru a le pregati de reambalare si vanzare.

300.000 de copii s-au imbolnavit, iar autoritatile au executat cativa producatori

Au trecut doi ani de cand guvernul chinez a declarat siguranta alimentara prioritate nationala, dupa ce 300.000 de copii s-au imbolnavit din cauza laptelui contaminat cu melamina, iar sase au murit. Autoritatile au amenintat, au facut raiduri si au arestat foarte multi producatori dubiosi de alimente, executand chiar cativa dintre acestia.

Scandalurile prolifereaza deoarece producatorii opereaza intr-un climat in care aditivii alimentari sunt folositi tot timpul din cauza reducerii costurilor. Producatorii calculeaza corect ca oportunitatile de profit din practici nesigure depasesc cu mult posibilitatea de a fi prinsi, noteaza expertii.

Cresterea economiva exploziva din China a determinat aparitia a jumatate de milion de producatori, arata datele oficiale, patru cincimi cu zece angajati sau mai putin. In aceasta situatie supravegherea este dificila.

Sursa foto: lilomag.com