"Ministrii vor sa discute cu Comisia Europeana (...) despre toate masurile necesare pentru a trata problema in maniera completa", transmite intr-un comunicat Irlanda, care asigura pentru primele sase luni ale anului presedintia UE.

In cursul dupa-amiezii, ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a anuntat ca a "convenit cu ministrul britanic de comun acord in privinta unei reuniuni inainte de sfarsitul saptamanii la nivel european privind aceasta problema".

Ministrul francez pentru Protectia Consumatorului, Benoit Hamon, a anuntat "intensificarea imediata" a controalelor in cazul tuturor produselor incriminate.

"Directia pentru combaterea fraudelor va extinde cercetarile in cazul principalelor companii implicate - Spanghero si Comigel - si va plasa sub supraveghere toata filiera de carne si peste in cursul anului 2013", a spus Hamon.

"Reuniunea de saptamana aceasta la nivel european, in legatura cu scandalul etichetarii carnii de cal drept carne de vita, a fost convenita impreuna cu Marea Britanie", a adaugat el.

Carnea, care ar proveni din Romania, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, dupa care a ajuns la procesatorul francez Spanghero si a fost redirectionata catre preparatorul Comigel, funizor pentru Findus si alti distribuitori.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la inceputul saptamanii trecute, cand compania britanica de congelare Findus a recunoscut ca, de aproximativ sase luni, exista probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit sa fi fost de vita si care erau livrate de producatorul francez Comigel. Producatorul francez Comigel a precizat ca unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus contineau carne de cal in proportie de 99 - 100 %. Comigel alimenteaza numeroase lanturi de supermarketuri din Marea Britanie.