Citeste si: Europa va avea gaze la iarna. Rusia, Ucraina si UE au semnat un acord privind reluarea livrarilor de catre Gazprom, valabil pana in martie 2015

2006

La 1 ianuarie 2006, gigantul rus Gazprom inceteaza livrarile catre Ucraina dupa mai multe luni de dispute pe tema pretului la gazul vandut Kievului, pe care Gazprom vrea sa il mareasca de la 50 de dolari pe 1.000 de metri cubi la 230 de dolari.

Intreruperea perturba aprovizionarea mai multor tari europene, in plin val de frig. Gazprom acuza Ucraina ca a "prelevat ilegal" gaz destinat Europei, ceea ce aceasta dezminte.

La 4 ianuarie, un acord intre Gazprom si compania ucraineana Naftogaz fixeaza pretul la 230 de dolari, dar permite Ucrainei sa il plateasca la 95 de dolari amestecandu-l cu gaz din Asia Centrala care tranziteaza Rusia.

2007

La inceputul lui octombrie 2007, Gazprom creeaza o surpriza anuntand brusc ca ar putea reduce livrarile de gaz catre Ucraina daca Kievul nu isi plateste o datorie de 1,3 miliarde de dolari. Contenciosul este rezolvat cateva zile mai tarziu, dar aceasta amenintare, la o zi dupa alegerile legislative ucrainene, este interpretata de experti ca o tentativa de a impiedica formarea unui Guvern prooccidental la Kiev.

2008

In februarie 2008, apar noi tensiuni care culmineaza la 4 martie cu o reducere la jumatate a livrarilor de gaz rusesc catre Ucraina, spre marea nemultumire a europenilor aflati la capatul celalalt al gazoductului. Noua zile mai tarziu, Moscova si Kievul semneaza un acord menit sa puna capat conflictului. Acesta se refera la datoria Ucrainei pentru gazul rusesc primit in ianuarie-februarie, la pretul pe care Naftogaz va putea sa il obtina fara intermediar (179,5 dolari pe 1.000 de metri cubi), si mai ales la viitoarea schema de livrare a gazelor catre Ucraina, pe care aceasta o vrea simplificata considerabil.

2009

La 1 ianuarie 2009, Rusia opreste din nou livrarile de gaz catre Ucraina pentru neplata datoriilor si la 7 ianuarie intrerupe toate livrarile catre Europa prin teritoriul ucrainean. Kievul, acuzat de Moscova ca "fura" gaz, refuza un pret de 250 de dolari propus de Gazprom. Timp de doua saptamani, rezervele energetice ale tarilor din Europa Centrala si Balcani se epuizeaza si sute de mii de europeni tremura de frig.

La 20 ianuarie, Gazprom redeschide robinetele si livrarile catre tarile europene se reiau la o zi dupa semnarea unui acord cu privire la pretul gazului rus si costurile transportarii lui catre Europa.

2014

La 16 iunie, Gazprom intrerupe livarile de gaz catre Kiev, care refuza cresterea pretului decretata de Moscova dupa preluarea puterii de catre proeuropeni in februarie. Fosta republica sovietica, ce a acumulat o datorie de aproximativ 4,5 miliarde de dolari, protesteaza fata de cresterea pretului decisa de Moscova, de la 268 de dolari la 485 de dolari pe 1.000 de metri cubi - un pret fara echivalent in Europa.

INFOGRAFIC INTERACTIV: Cat de dependenta este Europa de gazul rusesc