In timp ce costurile Italiei au atins miercuri maximul de la intrarea tarii in zona euro, obligatiunile germane isi mentin statul de investitii sigure, in pofida posibilitatii ca tara sa-si piarda ratingul maxim "AAA", scrie Wall Street Journal.

Randamentele titlurilor germane pe doi ani se afla aproape de minimul record, in timp ce pentru unele maturitati au devenit chiar negative.

Italia a vandut obligatiuni pe cinci ani in valoare de trei miliarde de euro, maximul vizat. In pofida cererii, guvernul de la Roma a fost fortat sa plateasca un randament de 6,47%, maximul pentru titluri pe cinci ani de la trecerea tarii la euro. La licitatia anterioara, din noiembrie, Italia a acceptat un ranadament de 6,29%.

Germania, in schimb, a vandut titluri pe doi ani in valoare de 4,18 miliarde de euro si la un randament de 0,29%, sub nivelul de 0,39% al licitatiei precedente, din noiembrie.

Costurile de finantare ale Spaniei si Italiei raman sub presiune, intrucat investitorii asteapta inca o solutie mai ampla la criza datoriilor suverane, inclusiv o implicare mai puternica a Bancii Centrale Europene.