"Cred ca premierul italian, pe care il respect mult, greseste cand critica Comisia la fiecare colt de strada", a declarat Jean-Claude Juncker, la Bruxelles, sugerand ca ar putea exista ratiuni interne pentru aceste critici.  

In ultimele saptamani, premierul Renzi, 40 de ani, a criticat deschis UE pentru politicile considerate partinitoare fata de Berlin.

Dupa ce a criticat-o pe Angela Merkel la un summit UE in decembrie, guvernul lui Renzi ar bloca un plan al UE in valoare de trei miliarde de euro pentru a ajuta Turcia sa limiteze cel mai grav aflux de solicitanti de azil de Europa din ultimii zeci de ani, scrie Reuters.  

Pozitia Italiei marcheaza o noua escaladare a atitudinii sale combative in privinta unor probleme europene.

"Exista doar un stat membru care are inca obiectii impotriva finantarii Turciei. Nu intelegem de ce Italia blocheaza"acest ajutor, a declarat un diplomat european.  

Planul prevede ca o treime din suma de trei miliarde euro sa vina din bugetul comunitar, iar restul sa fie finantat direct de statele membre.  

"Uniunea Europeana este vazuta acum ca dand inapoi. Trebuie sa rezolvam de urgenta aceasta problema, astfel incat sa putem negocia in mod credibil cu Ankara pentru oprirea fluxului migrator", a declarat o sursa de la Bruxelles, citata de Reuters.

De asemenea, Italia este in discutii cu Comisia Europeana privind solicitarea de a primi mai multa libertate fiscala pentru executia bugetara pe 2016, respectiv mai multa flexibilitate in aplicarea regulilor UE. 

"Am introdus o doza de flexibilitate crescuta impotriva vointei unora dintre statele membre. Italia beneficiaza de toata flexibilitatea care a fost introdusa" a spus Juncker.  

Comisia Europeana va lua in primavara o decizie oficiala privind bugetul Italiei pe anul in curs.

Pentru a ameliora relatiile cu Roma, Juncker va efectua o vizita in Italia la sfarsitul lui februarie, in ceea ce va fi prima sa vizita in aceasta tara in calitate de presedinte al Comisiei.  

"Imi tin amaraciunea, care este mare, in buzunar", a mai afirmat Juncker.