Noul instrument, cunoscut sub numele de "redditometro" (masuratorul veniturilor), are rolul sa reduca evaziunea, evaluand cheltuielile in cazul a zeci de categorii, precum costurile pentru gospodarie, masina detinuta, vacantele, abonamentele la sala de sport, folosirea telefonului mobil si imbracamintea, dar si animalele de companie, relateaza New York Times. 

In cazul in care cheltuielile unei persoane depasesc cu 20% veniturile declarate, agentia va cere explicatii. 

Intr-o tara care are nevoie disperata de venituri pentru echilibrarea finantelor publice si unde ziarele publica in mod curent articole despre proletarii iubitori de Lamborghini, ar fi fost de asteptat ca masura sa se bucure de sustinere, cel putin in randul celor care isi platesc cinstit taxele, dar nu a fost asa. 

Masura s-a izbit de o opozitie puternica, nu in ultimul rand din partea retailerilor, ingrijorati ca astfel vor fi descurajate cheltuielile de consum, cu impact asupra afacerilor lor. Altii au spus ca incalca drepturile civile, fiind prea invaziva. 

Un semnal de alarma a venit saptamana trecuta chiar si din partea Asociatiei Italiene a Veterinarilor, potrivit careia proprietarul unui caine a refuzat sa i se implanteze acestuia un cip de identificare, de teama ca va fi identificat de "redditometro", care monitorizeaza animalele de companie ca semn al bunastarii.