Guvernele din uniunea monetara ar putea activa EFSF, in scopul achizitiei de obligatiuni italiene, pentru a evita cresterea dobanzilor acestora, au declarat luni doua surse diplomatice.

Costul imprumuturilor Italiei este in prezent de circa 6%, nivel greu de suportat pe termen lung, avand in vedere ca datoriile tarii depasesc 1.900 de miliarde de euro.

Optiunea este analizata in special de inalti functionari din zona euro reuniti intr-un grup de lucru care pregateste summit-ul UE de miercuri, a spus una dintre surse, confirmand o informatie aparuta in cotudianul francez Le Monde.

"Ideea este de a demara masuri care sa demostreze ca nu exista riscuri ca Italia sa ajunga ca Grecia", a explicat o alta sursa.

EFSF este un instrument indispendabil pentru gestionarea crizei datoriilor, iar prerogativele sale imbunatatite ii permit achizitia de obligatiuni suverane aflate in circulatie, pentru a sustine tarile care se finanteaza cu costuri prohibitive.

Daca EFSF va fi activata, ar fi prima oara cand ar interveni pe piata prin achizitia de obligatiuni, in locul Bancii Centrale Europene (BCE), care ajuta astfel Italia si Spania din luna august.

Citeste si:

Taranii din Europa de Vest de intermediari si procesatori. De ce nu se poate si la noi VIDEO