Guvernul condus de Mario Monti anticipeaza doar o contractie neglijabila in 2013. Analistii de la Citi insa prognozeaza un declin economic de 1,4%, dupa o scadere de 2,3% in acest an. 

OCDE a inrautatit totodata estimarea privind PIB-ul Italiei la o contractie de 1% anul viitor.  La problemele economice se adauga amplificarea incertitudinilor politice. Mandatul lui Monti se incheie anul viitor, iar fostul premier Silvio Berlusconi, reticent la austeritate, a indicat ca ar putea candida din nou in alegerile din 2013. 

"Anticipam intr-un scenariu de baza ca Italia va fi probabil nevoita sa ceara un program de sustinere financiara in 2013", a afirmat Giada Giani, analist la Citi. 

Analisti ai altor banci si institute de cercetare sunt de acord ca recesiunea din Italia va fi mai grava decat anticipeaza pietele financiare. 

"Masurile de austeritate, concentrate mai mult pe cresterea fiscalitatii decat pe reducerea cheltuielilor, si conditiile dificile de creditare vor apasa economia, iar piata va trebui sa tina cont", a declarat Silvio Peruzzo, analist la Nomura. 

Mark Willis, de la Roubini Global Economics, considera ca problemele din Grecia si Spania au distras atentia pietelor de la slabiciunile structurale ale economiei si sistemului politic din Italia.