"Analizam acest lucru. Aceste companii sunt profitabile si aduc dividende la buget, astfel ca trebuie sa luam in calcul si posibilitatea sa le folosim drept garantii pentru programele de reducere a datoriilor pe care le analizam", a afirmat Saccomanni intr-un interviu la televiziunea Bloomberg, noteaza Mediafax.

Guvernul italian condus de premierul Enrico Letta isi indreapta atentia spre datoria publica de 2.700 de miliarde de dolari, dupa ce a redus deficitul bugetar prin doi ani de programe de austeritate.

Marimea datoriei a redus increderea investitorilor straini, care si-au redus detinerile de obligatiuni italiene de la 35,1% din total in mai 2012 la 34,6% in aprilie 2013.

"Sper ca pana la sfarsitul acestui an sa putem clarifica strategia generala de reducere a datoriilor", a spus Saccomanni.
Actiunile Eni sunt in stagnare, Enel in scadere cu 0,3%, iar Finmeccanica in declin cu 2,4%, in timp ce indicele FTSE MIB este in urcare cu 0,5%.

Un secretar de stat in Ministerul Finantelor, Stefano Fassina, a declarat in ianuarie ca "vanzarea de actiuni ale acestor companii ar avea o contributie mica la reducerea datoriei publice, iar statul ar pierde controlul asupra unor companii valoroase".

Trezoreria italiana si banca de stat Cassa Deposit e Prestiti detin circa 30% din actiunile producatorulu de petrol Eni, care are o capitalizare de piata de 60 de miliarde de euro. Trezoreria are in proprietate o participatie de 31% la producatorul de energie Enel si de 30% la grupul Finmeccanica din industria apararii.

Italia traverseaza cea mai lunga recesiune din ultimele doua decenii, iar somajul a urcat la nivelul record de 12,2%.