"Este extraordinar ce se intampla cu petrolul si nu mi-am imaginat niciodata ca ar putea avea loc o asemenea prabusire. Specialistii estimeaza o scadere in continuare si o prabusire pana la o cotatie de 14 dolari, ceea ce este de neimaginat. Vor fi disponibilizari masive si lucrari mari la care se va renunta. Marii perdanti vor fi marii operatori", a spus Iancu.

Anul trecut, din cauza scaderii cotatiilor petrolului, au fost disponibilizate 215.000 de persoane care lucrau la proiecte de explorari petroliere la care s-a renuntat.  

El a adaugat ca pretul tot mai mic al petrolului va avea impact si in bugetul Romaniei, in conditiile in care ponderea taxelor este mai mare de 50% atat la gaze si carburanti, cat si la energie electrica.

"Ganditi-va ce impact va avea acest lucru asupra bugetului. Sunt state mari dependente de piata petroliera, unde acest lucru inseamna o activitate pe rosu", a continuat el.  

Pretul gazelor de pe pietele internationale, care il urmeaza pe cel al petrolului, cu un decalaj de 6-9 luni, este si el in scadere.  

Romania a importat zilele trecute gaze din Rusia la un pret mai mic decat cel al gazelor din productia interna, in conditiile in care, anii trecuti, pretul de import era de 530 de dolari pe mia de metri cubi (mai mult decat dublu fata de cel autohton), a spus Iulian Iancu, anterior.  

"Zilele trecute, cand a fost ger, am avut o surpriza foarte mare sa constatat ca am importat 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, in varf de consum, la un pret sub cel de productie interna, fata de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cat plateam pe vremuri", a aratat Iancu.  

La finalul saptamanii trecute, Romania a inregistrat un varf de consum de gaze naturale, din cauza temperaturilor extrem de scazute. Potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, romanii au consumat in aceasta perioada 62 de milioane de metri cubi pe zi. Intr-o zi normala de iarna, consumul se situeaza in jurul valorii de 50 de milioane de metri cubi.  

Iancu a mai spus ca, in cadrul discutiilor de la summitul COP 21 de la Paris, concluziile au propulsat gazul natural drept combustibil al viitorului, in conditiile in care carbunele si petrolul sunt mult mai poluante.

"Ca element de noutate, discutiile de la Paris impun un plan de actiune, in cadrul caruia marii perdanti sunt carbunele si petrolul, iar regele resurselor devine gazul natural", a adaugat deputatul.  

Potrivit acestuia, americanii de la ExxonMobil au investit 1,3 miliarde de euro pentru explorarile din Marea Neagra, iar estimarile arata ca este vorba despre un zacamant de gaze de peste 100 de miliarde de metri cubi.  

"Lucrarile s-au incheiat, iar Exxon a investit acolo 1,3 miliarde de euro si a sapat 7 sonde. Nimeni pe lumea asta nu ar duce la capat un astfel de program de investitii daca nu ar fi confirmat deja potentialul acelei zone, unde se estimeaza peste 100 de miliarde de metri cubi", a completat Iancu.