Desi cele mai multe burse din regiune (China, Coreea de Sud, Hong Kong, Malaezia, Singapore si Taiwan) sunt inchise marti in urma celebrarii Anului Nou Lunar, tranzactiile au fost influentate de scaderea actiunilor la Bursa de la New York, iar in Europa, temerile privind bancile au dus la declinul titlurilor, transmite Agerpres.

Indicele principal Nikkei-225 al Bursei de la Tokyo a scazut marti cu 5,4%, ajungand la 16.085,44 puncte, in scadere cu 918,86 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente. Este cel mai redus nivel din iunie 2013.

Yenul s-a apreciat si a ajuns la 115 dolari, cel mai ridicat nivel din 2014. Aprecierea monedei japoneze afecteaza insa competitivitatea exporturilor Japoniei.  

Declinul actiunilor companiilor energetice si al bancilor a provocat scaderea cu 2,9% a indicelui S&P/ASX 200 al Bursei din Australia.

Indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din intreaga lume, a scazut cu 0,4%, iar fata de nivelul de varf din mai 2015 inregistreaza un declin de 19%.  

In Europa, indicele Stoxx Europe 600 a ajuns luni la cel mai scazut nivel din octombrie 2014, iar titlurile Deutsche Bank au inregistrat cel mai semnificativ declin, de 9,5%.   '

"Datele dezamagitoare din China au creat si mai multe incertitudini si au sporit aversiunea fata de risc pe pietele bursiere si valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai multi investitori au dubii ca pietele financiare chineze se vor stabiliza curand. Tinand cont de volatilitatea pietelor financiare, cel mai bine este sa ramai pe margine si sa-ti pastrezi lichiditatile'', a afirmat recent analistul Jonathan Ravelas, de la BDO Unibank Inc. in Manila. 

Dobanzile la titlurile de stat pe 10 ani au scazut la zero in Japonia

Dobanzile la noile obligatiuni ale statului japonez cu scadenta la zece ani au scazut marti la nivelul de 0%, o miscare precipitata ce a fost provocata de prabusirea burselor mondiale si recenta adoptare de catre Banca Japoniei a dobanzilor negative, transmite AFP.  

Potrivit agentiei Bloomberg News, este pentru prima data cand randamentul acestor titluri coboara la un nivel atat de scazut pentru o economie din G7, grupul celor mai industrializate sapte state ale lumii.