Presedintele rus a dobandit "de facto controlul asupra estului Ucrainei", a declarat McCain, un membru influent al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat. 

"Calculeaza de la zi la zi", a declarat el, referindu-se la miscarile lui Putin.

El a adaugat ca in opinia sa, scopul lui Putin este sa "restabileasca vechiul imperiu rus, care include Ucraina, R.Moldova, tarile baltice".

"Apoi va profita de ceea ce percepe ca fiind o slabiciune. Si aceasta poate conduce la crize foarte grave", a adaugat McCain. 

Congresmenul a mers in Ucraina in repetate randuri pentru a-si exprima sprijinul fata de aceasta tara.

McCain sugereaza ca singurul motiv pentru care fragilul armistitiu va persista este pentru ca armata ucraineana "nu are capacitati reale".

"Aceasta, bineinteles, le creeaza dificultati in indepartarea rusilor din estul Ucrainei. Iar rusii sunt acolo", a afirmat el.  "Avem nevoie de sanctiuni mai dure, trebuie sa oferim Ucrainei echipament militar, informatii militare, trebuie sa demaram un program de antrenament. Avem nevoie de un grup de consilieri militari americani acolo", a adaugat senatorul.

De asemenea, el s-a declarat ingrijorat de dependenta Europei de energia ruseasca, ce ar putea sa limiteze vointa blocului de a trece la acte.

"Imi este teama ca atat timp cat europenii sunt dependenti de energie rusa, nu vom vedea un raspuns viguros. Am auzit vorbindu-se mult, dar foarte putina actiune", a conchis McCain.