"Cand regulile sunt proaste trebuie schimbate, in caz contrar are loc o catastrofa", afirma Joseph Stiglitz, autorul unei lucrari intitulate "Euro: cum moneda unica ameninta viitorul Europei", care a aparut miercuri in Franta.

Fostul economist sef al Bancii Mondiale critica politica economica europeana. "Cu modele economice eronate, aveti un diagnostic gresit si retete gresite", afirma Stiglitz. Acesta critica in special regula privind un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, care in opinia sa nu se bazeaza pe nicio teorie economica.

"Dumnezeu este cel care a transmis cele 10 porunci, insa regulile monedei euro au fost concepute de fiinte umane" si in consecinta trebuie revizuite.

Pentru Stiglitz, exista erori inca la originea monedei euro. Europenii "au pus caruta inaintea boilor" prin lansarea monedei unice fara a avea institutiile necesare care sa gestioneze moneda unica. Mai grav, "moneda unica priveaza statele de doua din cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb si rata dobanzii. Tarile au mainile si picioarele legate si nu dispun de marja de manevra decat cu privire la politica bugetara. La fel pentru BCE care trebuie sa se concentreze numai pe inflatie", sustine Stiglitz.

Laureatul premiului Nobel pentru economie ofera mai multe solutii pentru a scoate Europa din impas. Preferata sa ar fi o zona euro dotata cu institutii care sa permita buna sa functionare, precum o Banca Centrala Europeana "care nu se limiteaza la combaterea inflatiei ci se concentreaza si pe lupta contra somajului si pe cresterea economica".

Stiglitz le propune mai multe variante si acelor tari care vor mai putina Europa. Cea mai facila solutie ar fi o iesire a Germaniei din zona euro, care ar face celelalte tari mai competitive, gratie devalorizarii monedei unice. In caz contrar, Stiglitz recomanda un divort amiabil si crearea a "doua, chiar trei zone monetare" in asteptarea infiintarii institutiilor necesare.