Analistii bancii americane considera ca exista o probabilitate de 70% pentru organizarea alegerilor anticipate inainte de luna martie, iar scenariul de baza este ca scrutinul sa fie organizat in a doua jumatate a acestui an, potrivit portalului elen GreekReporter, preluat de Mediafax.

Urmatoarele alegeri parlamentare ar trebui sa se desfasoare in mod normal in 2016, cand expira mandatul actualului parlament, ales in 2012.

"Grecia ar putea intra intr-o campanie electorala prelungita, cu o atentie redusa asupra acordului de reforme cu creditorii externi", se arata in raportul JPMorgan. Syriza conduce in sondaje si va castiga probabil alegerile, dar nu este sigur ca va reusi sa formeze guvernul, noteaza analistii bancii.

In cazul in care Syriza va castiga, ar putea adopta o pozitie inflexibila in privinta negocierilor cu troica creditorilor externi - Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana.

Grecia a convenit doua pachete de imprumuturi externe cu zona euro si FMI incepand din 2010, dupa ce statul elen a pierdut accesul la finantare la dobanzi sustenabile de pe piata internationala, din cauza indatorarii ridicate.

Imprumuturile au fost conditionate de masuri dure de austeritate, precum reduceri de salarii, concederi si restrangerea cheltuielilor, dar si de reforme economice si privatizari.