Acest nivel de 72 la suta constituie un record in ultimii sase ani si o crestere cu 15 puncte in raport cu iulie 2012, potrivit acestui sondaj realizat in perioada 5-16 iulie pe un esantion format din 1.155 de persoane. Abia 2 la suta considera situatia "normala" si 22 la suta o califica drept "suportabila".

In ceea ce priveste situatia economica, 63 la suta considera ca aceasta s-a inrautatit intr-un an si 37 la suta se tem ca aceasta va continua sa se agraveze.

Aproximativ 40 la suta dintre bulgari au mai multa incredere in institutiile europene decat in cele bulgare, iar 70 la suta sunt multumiti ca tara lor este membra UE pentru ca astfel au posibilitatea sa lucreze in Uniunea Europeana, sa calatoreasca liber si sa acceseze fonduri europene. In schimb, 67 la suta se opun adoptarii euro.

Regimul de austeritate pus in aplicare, in cadrul caruia moneda bulgara, leva, este dependenta de euro si care garanteaza o stabilitate macroeconomica, obtine sustinerea a 56 la suta din populatie.

Potrivit unui studiu al sindicatului KNSB publicat sambata, 51,7 la suta dintre gospodarii, respectiv 3,7 milioane de persoane, traiesc cu un venit lunar de 310 leva (158 de euro) de persoana, cu mult sub 566,63 leva (290 de euro) de persoana necesari pentru o viata normala, venit la care au acces doar 13,4 la suta dintre gospodarii.

Bulgarii sunt divizati in ceea ce priveste atitudinea fata de Guvernul de tehnocrati al lui Plamen Oresarski, sustinut de socialisti si a carui demisie este ceruta de manifestantii reuniti zilnic la Sofia, a constatat Open Society.

Dintre persoanele intervievate, 37,5 la suta sunt in favoarea unei demisii imediate a Guvernul, acuzat ca este o "marioneta a oligarhiei", 37,5 la suta apreciaza ca Executivul care a preluat puterea la sfarsitul lui iunie trebuie sa isi continue activitate, iar 25 la suta vor alegeri anticipate in acelasi timp cu alegerile europene din mai 2014.

Parlamentul obtine incredere a doar 10 la suta din populatie.

In cazul unor alegeri in perioada urmatoare, partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov si socialistii (PSB) ar obtine 23,4 la suta si, respectiv, 22,1 la suta, potrivit Open Society. Totusi, un sondaj al institutului Sova-Harris afirma ca PSB ar castiga alegerile cu 19,3 la suta din voturi, fata de 16,9 la suta cat ar obtine GERB.

O coalitie de partide mici de dreapta si verzi care se vrea reprezentanta clasei de mijloc, ce constituie nucleur dur al manifestatiilor actuale, ar obtine doar 3,9 la suta din voturi, potrivit Sova-Harris.