Crede cineva la modul serios că ne putem gândi la Europa fără să ținem cont de marea Rusie?”, a declarat Juncker în timpul unui discurs susținut în fața studenților la Universitatea din Luxemburg.

Rusia este “primul nostru mare vecin, cu care trebuie într-un fel — și fără a uita de conflictele care există — să reînnodăm în mod clar!” (relațiile), a adăugat el.

“Teritoriul UE este de 5,5 milioane de kilometri pătrați, e foarte puțin”, a insistat Juncker, amintind cu titlu de comparație că “Rusia singură are un teritoriu de 17,5 milioane de kilometri pătrați”.

Relațiile dintre Bruxelles și Moscova s-au degradat substanțial după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014.

Atunci când separatiștii proruși au lansat o ofensivă în estul Ucrainei, UE a acuzat Moscova că-i susține pe ascuns, acuzație dezmințită de Kremlin, și a ripostat cu aspre sancțiuni economice inclusiv la adresa băncilor, companiilor petroliere și din sistemul de apărare rus.

Divergențele s-au agravat și mai mult după intervenția armatei ruse în susținerea regimului lui Bashar al-Assad în Siria.