"Da, Rusia este pentru moment o problema strategica", a afirmat Juncker, la incheierea unei intrevederi cu premierul bulgar Boiko Borisov, consacrata in special anuntului Rusiei privind renuntarea la proiectul de gazoduct South Stream. 

"Sper ca maine ea va fi din nou un partener strategic, tot ce va putea face Comisia pe acest subiect va face", a adaugat Juncker. "Dar tangoul se danseaza in doi", a declarat el. 

Juncker a fost intrebat in legatura cu un comentariu atribuit noului presedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, care a calificat Rusia drept o "problema strategica". 

In ceea ce priveste dosarul South Stream, "nu accept ideea ca Bulgaria poate fi obiectul unui santaj, Bulgaria nu este un factor de ajustare intre Rusia si Uniunea Europeana", a declarat el.

"South Stream poate fi construit, conditiile au fost clarificate de multa vreme, nu este nimic nou, mingea este in terenul rus", a afirmat el. 

UE trebuie sa discute despre impactul anuntului Moscovei in cadrul unei reuniuni la 9 martie la Bruxelles, in cadrul unui consiliu al ministrilor Energiei.  "Sper ca relatiile cu Rusia se vor normaliza rapid", a declarat la randul sau Borisov.  Dar "acest lucru depinde si de Rusia", a subliniat el. "Ei trebuie sa se gandeasca si sa isi revizuiasca atitudinea", si daca accepta regulile care reglementeaza piata energetica europeana "South Stream poate fi construit", a afirmat el. 

Proiectul South Stream, la care participa sapte state membre UE, vizeaza transportarea gazului rusesc catre UE prin Bulgaria, ocolind Ucraina.