Turcia se îndepărtează de o vreme de Uniunea Europeană cu paţi uriaşi, a subliniat şeful Comisiei.

Juncker l-a criticat atât pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cât şi Guvernul de la Ankara, cărora le-a reproşat că au arestat jurnalişti şi că i-au catalogat pe unii lideri europeni drept ”fascişti şi nazişti”.

Această atitudine a Ankarei ”exclude aderarea la UE a Turciei în viitorul previzibil”, a anunţat preşedintele Comisiei.

Primul politician european care a spus că este în favoarea opririi negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană a fost Angela Merkel, în urmă cu două săptămâni.

Merkel, care încearcă să obţină un al patrulea mandat la conducerea executivului de la Berlin, a susţinut într-o dezbatere electorală că Turcia nu ar trebui să adere la UE şi a promis că va discuta cu alţi lideri europeni pentru a pune capăt negocierilor de aderare dintre Ankara şi Bruxelles.

Având în vedere deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Turcia, Merkel a anunţat că este de acord cu o oprire a negocierilor de aderare a Ankarei la Uniunea Europeană.

”Nu văd o aderare şi nu am crezut vreodată că va avea loc”, a spus ea, adăugând că este o chestiune doar de cine ”va închide uşa” prima - Turcia sau UE.

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au susținut-o pe Merkel, precizând că acţiunile autorităţilor turce exclud posibilitatea aderării ţării la Uniunea Europeană.

”Turcia face paşi uriaşi pentru a se îndepărta de Europa şi asta face imposibilă o ascensiune a Turciei la Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene.

De asemenea, acesta a subliniat că orice decizie cu privire la oprirea oficială a negocierilor de aderare, care sunt de mult timp blocate, va trebui să fie luată de cele 28 de ţări membre ale UE, ci nu de executivul european de la Bruxelles.

În ultimul an, relaţiile turco-germane s-au deteriorat dramatic şi probleme similare au existat şi între Turcia şi alte ţări ale Uniunii Europene.

Printre punctele de dispută s-a numărat interdicţia impusă politicienilor turci de a participa la mintinguri de campanie organizate în ţările europene înainte de referendumul din aprilie pentru extinderea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, autorităţile turce au restricţionat accesul parlamentarilor germani la trupele staţionate în baza aeriană Incirlik, ceea ce a dus la decizia de mutare a trupelor în Iordania.

Ankara a stârnit furia guvernanţilor germani şi după ce a arestat mai multe persoane cu cetăţenie germană din motive politice, printre acestea numărându-se şi jurnalistul Deniz Yucel.