Juncker incepe cu eurodeputatii socialisti un adevarat maraton de audieri in fata grupurilor din Parlamentul European, care isi va exprima votul pe 15 iulie asupra investirii sale, dupa ce a fost desemnat pe 27 iunie de catre sefii de stat si guverne. 

Presedintele grupului socialist Gianni Pittella si-a exprimat satisfactia fata de "dispozitia" lui Juncker "de a alege un socialist" pentru acest post, considerat crucial pentru o reorientare a politicii economice europene in favoarea cresterii economice, dupa ani de austeritate. 

Franta, cu fostul ministru al Finantelor Pierre Moscovici, Olanda, de unde provine actualul presedinte al Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem ar porni de pe pozitii de favorite pentru acest post. 

Italia, alt stat membru al zonei euro cu un guvern de stanga, ar putea, de asemenea, sa pretinda postul, insa Roma depune eforturi ca actualul ministru de Externe Federica Mogherini sa obtina postul de sef al diplomatiei UE. 

O candidatura a lui Moscovici este necesar sa depaseasca unele reticente, din cauza "finantelor publice deloc infloritoare" ale Frantei, a subliniat o sursa europeana. 

De asemenea, Dijsselbloem, care este totodata ministrul olandez al Finantelor, declara luni "am deja un job, multumesc mult, am chiar doua si imi place combinatia". 

In virtutea acordului de mare coalitie incheiat intre conservatorii din PPE, socialisti si reprezentanti ai unor formatiuni de centru, Juncker poate conta pe o majoritate confortabila de 479 de voturi din totalul de 751.  Insa el este nevoit sa fie atent la "tradari" previzibile, pe esicherul stang fiind susceptibili socialisti spanioli si laburistilor britanici. 

Potrivit lui Pittella, Juncker a "raspuns pozitiv unor probleme ca cea privind necesitatea unei flexibilitati mai mari" in aplicarea reglementarilor cu privire la bugete.  "El a spus ca a candidat pentru ca, asa cum merge, Europa «nu imi convine si vreau sa o schimb»", a declarat eurodeputata socialista Pervenche Berès. "Singurul mijloc de reorientare a Europei este de a intra in joc, de a influenta prin intreaga familie socialista", a pledat ea, raspunzand unor reticente exprimate in cadrul delegatiei franceze fata de fostul premier luxemburghez.