Potrivit Kathimerini, bancile centrale din Albania, Bulgaria, Cipru, Romania, Serbia, Turcia si Macedonia au cerut subsidiarelor bancilor grecesti care opereaza in aceste tari sa-si reduca la zero expunerea pe Grecia (titluri de stat, depozite la bancile grecesti, credite, etc) pentru a proteja sistemul bancar si pentru a minimiza pericolul contagiunii, in caz ca negocierile dintre guvernul de la Atena si zona euro nu vor da roade.

Aceasta "carantina" s-ar fi impus in urma retoricii agresive a noului guvern al Greciei, vizavi de restructurarea datoriei si discutiilor fara rezultat cu creditorii. 

Ziua in care Grecia ar putea ramane fara bani se apropie cu pasi repezi, dupa ce guvernul de la Atena a platit o transa de 450 de milioane de euro catre FMI, in aprilie, si mai are de achitat 760 de milioane, in 12 mai. Potrivit calendarului de returnare a imprumutului, Grecia trebuie sa achite 9 miliarde de euro anul acesta catre FMI.

In acest context, Financial Times titra, joi, ca Grecia a cerut in mod informal Fondului Monetar International, la inceputul lunii aprilie, sa amane plata transelor din imprumutul luat de la institutie in 2010, gest care indica situatia dificila a economiei elene, insa a fost refuzata.

Discutiile dintre oficialii greci si reprezentantii FMI au avut loc la inceputul lunii aprilie, incercarea Greciei de a obtine o amanare a termenelor la care trebuie sa faca platile catre FMI fiind un semn ca guvernul elen intampina dificultati din ce in ce mai mari pentru a achita salariile si pensiile, precum si transele catre creditorii internationali.

Daca guvernul elen nu ar reusi sa achite una dintre transele catre FMI conform calendarului, Grecia ar deveni prima economie dezvoltata din istorie care ar ramane in urma cu plata datoriilor catre Fond. Printre tarile care s-au aflat in aceasta situatie se numara Republica Democrata Congo si Zimbabwe.

"Sfatul meu este ca Grecia sa continue lucrul la indreptarea economiei", a declarat joi Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, raspunzand unei intrebari in legatura cu o posibila restructurare a datoriilor statului elen. 

De asemenea, Lagarde a adaugat ca FMI nu a mai aprobat o restructurare a datoriilor unei tari de 30 de ani si nici o tara dezvoltata nu a facut vreodata o cerere oficiala in acest sens.

Grecia ar trebui sa caute creditori in afara UE si FMI, a declarat ministrul Finantelor de la Berlin, Wolfgang Schaeuble, in contextul in care Atena nu a reusit inca sa convinga institutiile financiare internationale sa deblocheze o noua transa din imprumutul acordat in 2010, in lipsa reformelor cerute.

“Europenii au spus: Ok, suntem de acord sa imprumutam bani pana in 2020… Dar daca gasiti pe altcineva, fie ca este vorba despre Beijing, Moscova, Washington sau New York, este foarte bine, noi ne-am bucura. Dar este dificil sa gasesti pe cineva care sa te imprumute cu 200 de miliarde de euro in aceasta situatie”, a spus Schaeuble, la o intalnire la Washington, la care a fost prezent si ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis.

Avertismentul ministrului german vine pe fondul temerilor unui default iminent, in contextul in care costurile de imprumut ale Atenei au crescut urcat joi cu 3,5%, pana la 27%.

Pe de alta parte, Yanis Varoufakis a afirmat ca guvernul sau refuza sa se gandeasca sa paraseasca UE: “Jocul de-a Grexit-ul este profund antieuropean”. El a promis, totodata, “compromisuri, dar fara a fi compromisi”, pentru a-i satisface pe creditorii internationali.

Iar lucrurile continua sa se inrautateasca pentru greci. Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat, miercuri, cu o treapta ratingul datoriei Grecei, pana la 'CCC+', cu perspectiva negativa, din cauza incertitudinilor din jurul discutiilor dintre Atena si creditorii sai internationali.

Grecia va relua sambata discutiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie sa le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din imprumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE si BCE, a declarat vineri un purtator de cuvant al UE. 

Grupul de la Bruxelles, format din oficiali eleni si reprezentanti ai Troicii creditorilor, se va intruni in acest weekend, transmite Wall Street Journal."Nu este o actiune recomandabila.

Potrivit Hotnews, un oficial BNR a declarat vineri ca  "Nu a existat nicio solicitare in sensul celei de care scrie presa elena, cel putin nu in Romania".