Discutiile sunt blocate pe tema sustinerii financiare din partea Uniunii Europene pentru Ucraina, care sa permita grupului Naftogaz sa isi achite o parte din datoriile catre compania rusa Gazprom si sa plateasca in avans o noua comanda, a precizat sursa citata. 

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, este hotarat sa obtina un acord pentru securizarea livrarilor de gaz rusesc care tranziteaza Ucraina catre Europa. 

Rusia va reveni la negocierile pe tema gazelor doar in cazul unui acord UE-Kiev privind finantarea 

Delegatia rusa nu va reveni la masa negocierilor de la Bruxelles privind rezolvarea contenciosului pe tema gazelor cu Ucraina decat daca Kievul si Comisia Europeana ajung la un acord privind finantarea datoriei ucrainene, a anuntat joi gigantul rus Gazprom.

Altfel, negocierile, a caror reluare este asteptata joi seara la Bruxelles, "nu au sens", a subliniat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov. 

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, declarase anterior ca negocierile care au inceput miercuri intre Rusia si Ucraina "nu s-au incheiat inca" si ar urma sa continue joi seara, pentru ca toate partile sa poata pregati documentele ce vor trebui semnate la incheierea negocierilor. 

La randul sau, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a precizat ca Ucraina si Comisia Europeana trebuie mai intai sa ajunga la un acord privind un protocol bilateral care prevede garantii financiare europene pentru Kiev inainte de orice reluare a negocierilor. 

"Negocierile nu vor avea loc decat daca partea ucraineana si Comisia Europeana ajung la un acord pe tema acestui protocol bilateral", a declarat Miller, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusa.  "Daca acest acord nu este obtinut, nu va avea loc nicio negociere si nu va fi semnat niciun document", a adaugat el.