Georgieva, un economist bulgar nominalizat de statele europene membre ale FMI, se va întâlni cu directorii instituţiei financiare internaţionale, se arată într-un comunicat al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.

"Obiectivul Consiliului de Administraţie este să finalizeze procesul de selecţie cât mai curând posibil şi cel mai târziu până în 4 octombrie", precizează oficialii instituţiei financiare internaţionale.

În vârstă de 66 de ani, Kristalina Georgieva a ocupat în trecut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi în perioada 2014 - 2016 a fost comisar pentru buget, supervizând prima reducere a bugetului multianual al UE.

Oficialul a profitat de o recentă decizie a Consiliului director al FMI, care a aprobat eliminarea limitei de vârstă pentru cei care candidează la postul de director general. Potrivit unor prevederi anterioare, Georgieva nu ar fi putut candida, deoarece depăşea limita de vârstă de 65 de ani.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la şefia FMI. Cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.