Peer Schmidt si-a facut rezerve de circa 200 de cartoane de tigari mentotale, adica in jur de 2.000 de pachete sau aproape 40.000 de tigarete, scrie EUobserver. Schmidt, nascut in decembrie 1918, a ocupat functia de cancelar al Republicii Federale Germania in perioada 1974-1982 si in mai multe randuri posturi de ministru.

Cele 200 de cartoane de Reyno Menthols, brandul preferat al lui Schmidt, costa 9.000 de dolari (7.000 de euro), potrivit portalului britanic The Commentator. La un consum de un pachet pe zi, tigarile i-ar ajunge lui Schmidt pana la 100 de ani.

Stocurile lui Schmidt au fost desconspirate in timpul unui miting electoral de Peer Steinbrueck, desemnat de social-democrati pentru preluarea functiei de cancelar daca partidul castiga alegerile parlamentare din toamna. Steinbrueck a adaugat ca si el are stocuri in pivnita de sute de becuri cu incandescenta. Interzicerea acestor produse este un exemplu privind zelul UE de a suprareglementa totul, a spus el.

"Nu stiu daca in cinci ani voi putea sa mai cumpar astfel de becuri pentru lampa mea frantuzeasca", a spus Steinbrueck, citat de Der Spiegel.

UE a interzis becurile cu incandescenta si vrea sa elimine treptat de pe piata europeana toate becurile ineficiente din punct de vedere al consumului de energie.

De asemenea, un proiect de directiva europeana, aprobat de ministrii sanatatii din statele UE in luna iunie si care urmeaza sa intre in discutia Parlamentului European, prevede interzicerea tigaretelor mentolate, parte a unei strategii de a impiedica extinderea dependentei de fumat in randul tinerilor.