Statisticile din această economie deschisă pot fi distorsionate, după ce datele pentru 2015 privind creşterea economică au fost ajustate, indicând un avans extraordinar de 26% comparativ cu 2014, rezultat care a fost însă influenţat de faptul că multe firme din industria de leasing aerian şi-au mutat bilanţurile în Irlanda.

Astfel de distorsiuni sunt legate de faptul că o serie de multinaţionale şi-au stabilit sediul în Irlanda. Totuşi, şi alte date mai stabile, de la şomaj la vânzările de retail, arată o creştere solidă a economiei reale.

De asemenea, cererea pe plan intern a crescut cu 3,3%, stimulând avansul economiei, a anunţat joi Oficiul Central de Statistică (CSO). În trimestrul patru din 2018, PIB-ul Irlandei a înregistrat o expansiune de 0,1%, faţă de un avans de 0,9% în precedentele trei luni. Creşterea solidă a redus nivelul datoriei Irlandei ca procent din PIB la aproximativ 68%, a anunţat un statistician al CSO, Michael Connolly.

Banca Centrală a Irlandei estimează o moderare a creşterii economiei la 4,4% în cazul unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană cu un acord şi o expansiune de doar 1,5% dacă aceasta părăseşte blocul comunitar fără nicio înţelegere.

Ţara denumită "Tigrul celtic" pentru dinamismul său economic în anii '90, a fost nevoită însă să recurgă în 2011 la un plan de asistenţă internaţională, la trei ani după criza financiară din 2007 - 2009. După finalizarea programului de asistenţă, Irlanda şi-a revenit rapid, o dovadă în acest sens fiind scăderea ratei şomajului sub pragul de 7% în luna ianuarie, pentru prima dată după 2008, în condiţiile în care, la începutul lui 2012, rata şomajului depăşea 15%.

Irlanda este considerată economia europeană cea mai expusă la consecinţele unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, având în vedere legăturile comerciale strânse dintre cele două ţări.