"Daca analizam situatia economiei mondiale in acest moment, vedem ca avansul este destul de moderat. Avem redresare, dar este echilibrata, fragila, si exista unele riscuri globale la orizont", a afirmat Christine Lagarde, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Totusi, oficialul FMI a explicat ca exista si unele semne pozitive de crestere in tarile in curs de dezvoltare, dar se observa o incetinire in anumite state, cum ar fi China.

Cea mai mare economie asiatica s-a confruntat cu turbulente pe pietele sale bursiere, dar China suficient de puternica pentru a face fata acestor volatilitati.

Seful FMI a dat asigurari ca aceste evolutii nu vor afecta decizia institutiei financiare internationale privind posibilitatea includerii yuanului in randul monedelor in cosul de valute SDR (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fond in tranzactiile internationale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru pozitia Chinei ca putere economica globala.

FMI inca se asteapta la un avans al PIB-ului Chinei de 6,8% in 2015, un ritm mai scazut decat cel inregistrat in ultimii ani, dar aceasta ar fi o incetinire uniforma, a explicat directorul general al FMI.     

Potrivit sursei citate, zona euro a depasit perioada dificila, in pofida ingrijorarilor privind evolutia Greciei.

"Sunt sigura ca vor exista schimbari in zona euro, mai ales in privinta coeziunii uniunii monetare", a afirmat Christine Lagarde.     

Raspunzand intrebarilor legate de implicarea FMI in negocierile pentru al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia, seful FMI a apreciat ca devine "un punct de vedere acceptat" faptul ca o restructurare a datoriei este "inevitabila", dar implicarea institutiei ar putea depinde de Atena.     

Un program de succes va necesita "tinte fiscale considerabile" si masuri structurale care sa scoata la iveala potentialul economiei Greciei, pe de o parte, fiind de asemenea necesara o "finantare suficienta" si o restructurare a datoriei, pe de alta parte, a explicat sefa FMI.