"Uneori este mai bine sa ai mai mult timp la dispozitie. Asta am sustinut pentru Portugalia, asta am sustinut pentru Spania si asta sustinem pentru Grecia", a afirmat Christine Lagarde intr-o conferinta de presa la reuniunea anuala a Fondului Monetar International de la Tokyo.

Comentariile din ultimele saptamani ale oficialilor FMI sugereaza ca Fondul va incerca sa obtina angajamente din partea liderilor europeni de sustinere a Greciei prin mijloace pornind de la stergerea de datorii si pana la furnizarea unor imprumuturi suplimentare, inainte ca institutia sa deblocheze contributia sa la acordul de salvare convenit in martie. FMI a indicat deja ca nu va furniza fonduri suplimentare Greciei.

Lagarde a aratat joi ca masurile fiscale si structurale sunt numai o parte din ceea ce trebuie discutat. "Trebuie sa vedem si situatia finantarii si a datoriilor Greciei", a spus sefa FMI.

Guvernul grec anticipeaza ca datoria guvernamentala va urca la 179,3% din PIB in 2013, departe de tinta de 120% din PIB stabilita de FMI pentru 2020.

"Nu vom scuti timpul si nici efortul pentru a face tot ce putem pentru sustinerea Greciei. Obiectivul Fondului este sa se asigure ca Grecia va fi pusa pe picioare si va putea reveni intr-o zi pe pietele financiare, ca nu va avea nevoie de sprijin permanent", a sustinut Lagarde.

Guvernul de la Atena negociaza de mai multe luni cu creditorii internationali un nou set de reduceri de cheltuieli in valoare de 13,5 miliarde de euro, care trebuie realizate pana la sfarsitul lui 2014, pentru a-si asigura urmatoarea transa a ajutorului extern, de 31,5 miliarde de euro. Autoritatile de la Atena au solicitat insa prelungirea cu doi ani a termenului de indeplinire a tintelor bugetare.