"A spune ca eu sunt desconsiderat si ca altii (Mario Monti) ar beneficia de o inalta consideratie este o minciuna", a declarat in cursul unei conferinte de presa la Roma Il Cavaliere care, la 76 de ani, conduce a sasea sa campanie electorala din ultimii 18 ani.

"Din fire sunt deschis rapoartelor umane si am capacitatea sa generez prietenie intre conducatori care se respecta si am legaturi de prietenie cu toti colegii mei europeni si inclusiv cu presedintele american Obama", a asigurat Berlusconi, adesea comparat defavorabil de catre mass-media cu succesorul sau, fostul comisar european Mario Monti.

Ca raspuns pentru "cei care spun ca nu este bine vazut in Europa", Berlusconi se lauda ca, avand in vedere vechimea sa la putere, (opt ani si jumatate ca premier in ultimul deceniu), "la masa (liderilor europeni), persoana cea mai informata in materie de economie, intreprinderi, piata si Guvern este Silvio Berlusconi".

El a apreciat totodata ca problemele actuale din Europa sunt generate de "lipsa unor personalitati de calibrul (fostului presedinte francez Francois) Mitterand si al lui (Helmut) Kohl".

Inca o data Berlusconi a atacat politica de austeritate desfasurata in Europa, apreciind ca aceasta a fost impusa de catre tarile din nord si de catre Germania" si a "dus la o catastrofa".

Tarile europene "sunt in criza, cu exceptia Germaniei, deoarece austeritatea in perioada de criza impinge tarile intr-o spirala foarte periculoasa a recesiunii", a adaugat Berlusconi.

Combaterea austeritatii va fi "in centrul urmatoarelor lupte in Europa", deoarece altfel "realitatea va impune fiecarei tari, una dupa alta, sa paraseasca zona euro si sa revina la propria moneda nationala", a adaugat Berlusconi, asigurand ca "urmareste ca acest lucru sa nu se intample".

Potrivit lui, este indispensabil sa "intoarca bratul de fier al Germaniei", pentru a dota Banca Centrala Europeana cu adevarate puteri, propunand ca aceasta sa poata emite moneda si se declara in favoarea euro-obligatiunilor si emisiunilor de obligatiuni comune pentru a finanta infrastructura Europei.