Sursele citate au declarat pentru ziarul german Die Welt ca Mecanismului de Stabilitate Europeana nu are suficienta amploare pentru a reusi sa salveze Italia, care se ingroapa mai mult pe zi ce trece.

Si daca pana acum punctul nevralgic al Europei a fost Grecia, dintr-o data toti ochii au fost indreptati catre Italia. Economia Italiei este a patra cea mai mare din Uniunea Europeana, iar datoria tarii a ajuns la aproximativ 2.000 de miliarde de euro si este in crestere. Iar guvernul de la Roma nu da niciun semn ca ar vrea sa aplice vreun plan de austeritate care sa mai taie din cheltuielile publice mult prea mari.

Probleme "minore", viitor sumbru

Economia Italiei are probleme structurale, minore la o prima vedere, dar care contribuie la colapsul care va urma.

Euro a cazut in raport cu dolarul, bursele au deschis pe minus, iar dobanzile la care se pot imprumuta pe piata libera Italia, Portugalia, Irlanda si Grecia au atins niveluri istorice. "Toate acestea reflecta faptul ca n-a fost gasita o solutie definitiva pentru problema din Grecia, in timp ce norii par sa se adune asupra altor tari cu datorii, ca Italia", spune Vagelis Agapitos, economist.


In ciuda asigurarilor date de premierul Berlusconi, privind un pachet drastic de austeritate, parlamentul a aprobat taieri bugetare de numai 40 de miliarde de euro. Adica, o picatura intr-un ocean, in raport cu datoria Romei. "Cred ca problema reala a Italiei, asupra careia ar trebui sa se concentreze guvernul, este cresterea economica, aproape inexistenta", spune Federico Ghizzoni, director banca.

The Economist: Berlusconi, omul care a distrus o natiune. Nereformata, Italia va deveni noua oaie neagra a Europei

Romanii salveaza imobiliarele din Italia. Nu mai construiesc vile in tara, cumpara apartamente in Peninsula VIDEO

Iata mai jos cateva dintre motivele care ar putea duce la prabusirea economica a Italiei:

1. Spiritul antreprenorial al italienilor a dus la situatia de a avea mult prea multe afaceri mici, de familie, foarte slabe in fata crizei, si prea putine companii mari, detinute de stat. Pe cea mai mare bursa din Italia sunt listate doar 331 de companii.

2. Italia are o problema reala cu somajul. Desi nu a atins cifrele din Spania, Italia detine recorduri in ceea ce priveste somajul in randul tinerilor si in randul femeilor. Doar jumatate dintre italience au un loc de munca, iar aproape 30% dintre tinerii intre 15 si 24 de ani sunt in somaj.

3. In Italia sunt prea putin dezvoltate industrii precum cea chimica, farmaceutica, alimentara sau in domeniul IT.

4. In Italia sunt asociatii profesionale puternice si sindicate care fac imposibile concedierile. Solutia gasita de patroni? Nu mai fac angajari. Mobilitatea fortei de munca este foarte scazuta si, din aceasta cauza, imigrantii nu mai inlocuiesc angajatii imbatraniti.

5. Cheltuielile guvernamentale sunt enorme – acestea au depasit 51% din PIB in 2009. De altfel, Berlusconi este recunoscut pentru faptul ca avanseaza in posturi sus-puse doamne care arata bine, titreaza jurnalistii de la Business Insider. Un astfel de exemplu este Mara Carfagna, pe care a numit-o ministru pentru sanse egale, in Cabinetul sau.

6. Sa faci afaceri in Italia este mai greu chiar si decat in Grecia. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, Italia ocupa locul 80 la capitolul usurinta cu care poti sa-ti dezvolti o afacere, regasindu-se sub tari precum Namibia.

7. Costurile cu energia sunt foarte mari. In Italia, energia pentru consumatorii industriali este cea mai scumpa din UE.

8. Desi este o tara plina de istorie, Italia nu scoate suficienti bani din turism. Daca in 1980, Italia era principal destinatie turistica a Europei, acum ea a fost detronata de Spania si Franta.

9. In Italia nu se platesc taxe. Se estimeaza ca guvernul de la Roma pierde peste 100 de miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale.

10. Economia Italiei nu creste. Avansul economic al Italiei nu a mai depasit 4% pe an din 1988.

11. Actiunile celor mai mari 5 banci din Italia sunt in cadere libera. De la inceputul anului, acestea au pierdut 27%.

12. Scandalurile in care este implicat premierul Silvio Berlusconi pun in pericol masurile de austeritate. Berlusconi, care este judecat atat intr-un scandal sexual, cat si intr-un dosar de frauda fiscala, este intr-un permanent conflict cu opozitia, ceea ce face imposibila votarea unui plan de austeritate in Parlament.

13. Doua agentii de rating – S&P si Moody’s, au sugerat ca Italia se indreapta catre o scadere a ratingului de tara.

Citeste si:

6 motive pentru care ajungi sa vrei sa renunti la cariera

Viitorul profesional al elevilor picati la Bac: chelneri, paznici sau vanzatori. Doar 1 din 10 si-ar gasi job in aceasta vara