Primul popas in Romania a fost, evident, la Ministerul de Interne. Cel mai fierbinte subiect: Schengen. Un raport negativ pe justitie ar legitima practic argumentele Frantei si Germaniei, care ne pun piedici.

"Nu trebuie sa existe nicio legatura intre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si toata aceasta conditionalitate promovata de alte personaje", spune Traian Igas, ministrul de Interne.

Oficialul european ne-a transmis ca nu ne poate ajuta prea mult. Comisia nu are nicio atributie in luarea deciziei. Cu toate acestea: "As incuraja statele membre sa fie mult mai concrete in ceea ce solicita Romaniei, sa prezinte elemente concrete si masurabile", a precizat Cecilia Malmstrom, comisar european pentru afaceri interne.

Si totusi, viitorul raport pe Justitie ar putea sa nu fie prea magulitor pentru Bucuresti. Una din cauze, observata chiar de seful statului, la postul public de radio: votul in cazul Dan Pasat.

"Vineri iese raportul de monitorizare pe Justitie. Aveam nevoie ca de aer de cazul Pasat in justitie si sa inlaturam suspiciunile ca avem un CSM lipsit de credibilitate. Aceste cazuri pot avea cel mai dur efect", a declarat Traian Basescu la postul public de radio.

Chiar la intalnirea cu conducerile celor doua Camere, Cecilia Malmstrom a taxat si ea votul din Parlament.

"Nu pot decat sa va incurajez pe dumneavoastra ca parlamentari sa ajutati Guvernul si Ministerul Justitiei in aceasta lupta anticoruptie astfel incat si politicienii de rang inalt sa fie adusi in fata justitie. Fostii ministrii si politicienii trebuie adusi in fata justitiei", a precizat comisarul european.

Joi, Olanda a spus si ea NU aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.