Liderii europeni au convenit, miercuri noapte, la cel de-al doilea summit de criza din ultimele patru zile si poate cea mai importanta reuniune din ultimii doi ani, mai multe masuri fara precedent menite sa solutioneze criza datoriilor de stat.

Dintre acestea, cele mai importante sunt reducerea datoriilor Greciei catre creditorii privati cu 100 miliarde euro si consolidarea Fondului european de sprijinire a statelor aflate in dificultate la 1.000 miliarde euro.

"Acest raspuns va pune lucrurile la punct, va scoate zona euro din pericol, va permite economiei sa-si revina si va stabiliza zona euro si cresterea economica globala. Au fost riscuri de contagiune, a fost o criza sistemica", a declarat Baroin la postul de radio RTL.

Intrebat daca masurile convenite miercuri au salvat euro, Baroin a afirmat: "Da, desigur".

Tratamentul gasit de liderii UE pentru vindecarea Europei da roade. Bursele deschid in urcare puternica

Tarile din zona euro vor adopta "reguli de aur" pana la finalul lui 2012. Ce decizii au luat liderii pentru salvarea Europei VIDEO

Criza din Europa a fost o amenintare la adresa cresterii economice globale si nu se va incheia pana cand cele 17 state din zona euro nu isi vor echilibra bugetele, a continuat Baroin, reiterand astfel pozitia Germaniei in privinta "risipei fiscale".

Printre masurile convenite miercuri de liderii UE se numara si recapitalizarea bancilor europene, care trebuie sa ajunga pana la jumatatea anului viitor la o rata a capitalului de rang intai de 9% din activele ponderate la risc, dupa impactul deprecierii cu 50% a obligatiunilor de stat ale Greciei.

Autoritatea Bancara Europeana a estimat recent ca bancile europene ar avea nevoie de recapitalizari in valoare totala de 106 miliarde euro pentru a atinge acest obiectiv, analiza avizata si de liderii europeni.