"Nu se poate pune problema ca vreun stat sa se afle sub tutela", a declarat acesta pentru presa la finalul summitului european. Aceasta masura nu ar fi "deloc rezonabila, democratica sau eficace", a adaugat el.

Liderul statului francez a asigurat ca si cancelarul german Angela Merkel a fost pe aceeasi pozitie. Plasarea sub tutela bugetara a Greciei "nu a fost o pozitie aparata de cancelar", a declarat acesta.

Propunerea controversata dezvaluita in cursul sfarsitului de saptamana vine din partea Ministerului german de Finante si a fost prezentata pentru discutii in cadrul unui forum a inaltilor functionari ai statelor zonei euro.

Aceasta propunere cere ca un comisar european sa fie desemnat special pentru a supraveghea politica guvernului grec cu drept de veto asupra deciziilor bugetare daca acestea nu sunt conforme cu angajamentele tarii in fata creditorilor. Documentul cere de asemenea ca statul sa isi aloce veniturile "inainte de toate" catre plata datoriilor, in special catre plata dobanzii imprumuturilor.

Faliti, dar darji. Oficialii eleni resping propunerea nemtilor. Nu vor ca bugetul Greciei sa fie controlat de UE VIDEO

Documentul a fost primit cu indignare de Grecia si alte state europene. Premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker a apreciat ca este "inacceptabil". Cancelarul austriac Werner Faymann a numit-o o propunere "insultatoare". Numai Tarile de Jos si Suedia au sustinut propunerea germana.

Sarkozy a declarat, de asemenea, ca negocierile ce vizeaza reducerea datoriei grecesti avanseaza "in directia cea buna". "Avem sperante bune" sa obtinem un "acord definitiv in cateva zile", a continuat acesta.

De asemenea, presedintele UE Herman Van Rompuy a anuntat ca liderii europeni au cerut ca un acord global pentru salvarea Greciei sa fie finalizat "pana la sfarsitul saptamanii" si sa includa o reducere a creantelor bancilor si un nou program de imprumut.

Atena se rupe incet de Europa. Grecia nu vrea o suplimentare a imprumutului de 130 mld. euro de la UE