Le Monde a scris sambata ca posibila amenda este "o palma tiranica". Potrivit Le Figaro, Statele Unite dau un exemplu cu BNP Paribas, pentru a respinge criticile ca au fost ingaduitoare cu bancile americane responsabile de declansarea crizei financiare.

Autoritatile americane vor sa impuna amenda pentru inchiderea unei investigatii referitoare la afacerile BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, cu tari sanctionate cum sunt Sudan, Iran si Cuba, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Amenda ar putea fi cea mai mare de acest tip impusa de SUA, dupa cea de 4 miliarde de dolari aplicata anul trecut grupului petrolier BP.

"Daca toate acestea vor duce la recunoasterea vinovatiei, este probabil sa se intensifice discutiile in Franta si restul Europei in legatura cu corectitudinea procedurilor penale din SUA", a declarat Frederick T. Davis, avocat la firma Debevoise & Plimpton in Paris si fost procuror in Statele Unite.

Hollande, care in timpul campaniei prezidentiale din 2012 a descris lumea finantelor drept inamicul sau real, este sub presiunea de a incerca sa obtina indulgenta pentru BNP Paribas.

Partidul de extrema dreapta Fontul National, care a invins principalele doua partide din Franta in alegerile europarlamentare, a cerut guvernului, vineri, sa apere interesul national in acest caz.

Potrivit bancii centrale franceze, tranzactiile efectuate de BNP Paribas nu au incalcat legislatia franceza sau europeana. Statele Unite sustin ca au dreptul sa penalizeze BNP Paribas intrucat tranzactiile incriminate au avut loc in dolari.

"Aceasta afacere face parte din ambitia hegemonista a Washingtonului in drept si comert. Autoritatile din Washington au obiceiul deranjant de a incerca sa isi aplice legile in afara jurisdictiei lor si isi folosesc puterea in scopuri comerciale", a spus Jacques Myard, parlamentar membru al partidului UMP al fostului presedinte Nicolas Sarkozy.

Guvernul francez nu s-a implicat in discutiile din SUA referitoare la BNP Paribas si considera cazul ca fiind o problema care trebuie sa isi urmeze cursul, au declarat persoane apropiate pozitiei guvernului.

Reprezentantii Ministerului francez de Finante si cei ai BNP au refuzat sa comenteze.

BNP ar fi prima banca franceza penalizata pentru afaceri cu tari aflate sub embargo, de la venirea la presedintia SUA a lui Obama. Cea mai mare amenda intr-un astfel de caz a avut loc in 2012, cand banca britanica HSBC a convenit plata a 1,9 miliarde de dolari pentru inchiderea investigatiei.