L-au cantat poetii si au incercat sa-l imortalizeze in operele lor artistii... Recent Wody Allen i-a inchinat o adevarata oda in filmul Midnight in Paris.

"Poti vedea luminile acestea, cafenele oamenii care beau, canta... Parisul este centrul Universului!".

Numai ca guvernul a pus in balanta romantismul si farmecul noptilor tarzii la Paris cu economia de curent electric. Si a decis: gata cu luminile aprinse pana in zori, incepand cu 1 iulie. Proiectul de decret, lansat de asta-toamna, a intrat in vigoare.

"Exista un proiect de decret, care este dezbatut acum, pentru stingerea iluminatului pe timpul noptii, mai ales la vitrine, pentru economisirea energiei", spune Delphine Batho, ministrul mediului.

In exterior, iluminarea fatadelor cladirilor poate fi mentinuta cel mai tarziu pana la ora 1 noaptea, afirma decretul. Iar derogarile despre care vorbeste ministrul mediului s-ar putea aplica pentru perioada Craciunului si a altor sarbatori in zone frecventate de turisti.

E drept ca autoritatile au inceput deja sa faca economie la anumite edificii emblematice din Paris. Cele 20.000 de luminite de la Tour Eiffel - care stralucesc in primele cinci minute ale fiecarei ore - se sting dupa ora unu noaptea. La fel ca si sutele de lampi care ilumineaza interiorul "Marii Doamne de Fier".