Potrivit transcrierilor, fostul sef de stat si avocatul sau, Thierry Herzog, discuta de mai multe ori despre dorinta lui Gilbert Azibert, care ocupa in perioada respectiva un post la Curtea de Casatie, de a fi numit in Principatul Monaco, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Or, Azibert a fost inculpat, de asemenea, fiind suspectat ca a obtinut informatii secrete si a informat tabara Sarkozy in privinta unei proceduri judiciare care o viza, dar si pentru ca a incercat sa influenteze cursul justitiei in favoarea sa. 

"Il voi ajuta", i-a spus Nicolas Sarkozy lui Herzog la 5 februarie, vorbind de pe un telefon cumparat cu nume fals. "Eu il voi ridica". "Suna-l astazi si spune-i ca ma voi ocupa de aceasta pentru ca vreau sa merg la Monaco si il voi vedea pe print", adauga fostul presedinte. 

La 24 februarie, intr-o noua convorbire, Nicolas Sarkozy il anunta pe avocatul sau despre interventia sa iminenta: "poti sa ii spui ca voi face demersuri pe langa ministrul de stat maine sau poimaine"

Dar in cele din urma, Nicolas Sakozy il suna pe avocatul sau la 26 februarie, de aceasta data de pe telefonul "oficial", cel de pe care anchetatorii cred ca stia ca este ascultat.

Fostul presedinte afirma ca a renuntat: "cred ca ar fi fost cam ridicol, prin urmare am preferat sa nu vorbesc despre acest lucru", afirma el. 

Dupa cateva minute, Nicolas Sarkozy si Thierry Herzog au o conversatie similara, dar pe telefonul mobil secret, potrivit Le Monde. 

Conform cotidianului, anchetatorii "cred ca au stabilit" ca Sarkozy si Herzog au aflat la 25 februarie ca linia secreta este, de asemenea, ascultata si ca "trebuie, prin urmare, sa isi adapteze discursul" si, "eventual, actele". 

Contactat de AFP, avocatul lui Nicolas Sarkozy in acest dosar, Pierre Haïk, a refuzat sa comenteze. 

Ancheta pentru trafic de influenta si incalcarea secretului de instructie, extinsa ulterior la fapte de coruptie, a fost deschisa la 26 februarie. 

Infractiunea de coruptie poate fi constituita dintr-o simpla promisiune in favoarea unei persoane depozitare a autoritatii publice pentru a o determina sa actioneze in vederea obtinerii unui avantaj. 

Nicolas Sarkozy este vizat in mai multe anchete similare, in special privind conturile campaniei sale prezidentiale din 2012, pierduta in fata socialistului François Hollande. 

Aceste anchete si inculparea sa constituie un obstacol fata de eventuala sa revenire in politica, in timp ce dreapta franceza este divizata si indatorata.