Stefanov a aratat ca agentia a lucrat in acest an la 10 proiecte destinate sectorului auto si cel putin 4-5 dintre acestea se vor materializa, deciziile urmand sa aiba loc in urmatoarele sase luni.

Seful institutiei anticipeaza o crestere de 20% a investitiilor in economia Bulgariei in acest an, fata de 2011, respectiv investitii straine directe de 1,7-2 miliarde de euro.

Stefanov a dat ca exemplu ca o companie germana producatoare de componente si instalatii de aer conditionat destinate automobilelor de lux ar putea construi o fabrica cu 500 de angajati in Bulgaria, investitia fiind evaluata la 30 de milioane de euro.

"Sunt extrem de incantat ca, pe langa activitatile de productie, germanii vor sa externalizeze in Bulgaria si o parte din activitatile de cercetare, dupa ce au contactat universitati tehnice din Plovdiv si Sofia", a spus oficialul.

Alte doua companii din industria auto interesate de Bulgaria provin tot din Germania, iar Stefanov anticipeaza ca acestea ar putea crea circa 3.000 de locuri de munca.

Totodata, alte 4-5 companii din domenii precum productia de bauturi nealcoolice vor sa isi externalizeze unele activitati in Bulgaria. In plus, exista proiecte in industria chimica si turismul medical.

Stefanov a notat ca investitorii internationali nu cunosc inca avantajale uriase oferite de Bulgaria, care combina apartenenta la zona euro cu stabilitatea microeconomica si politica si costuri reduse de afaceri.