Printre masurile posibile se afla reintroducerea imprumuturilor pe termen lung pentru banci, cu maturitati de minim 12 luni, a afirmat Coene, care conduce banca centrala belgiana, intr-un interviu la Washington.

Intrebat daca este prevazuta reducerea dobanzii de politica monetara, Coene a spus ca, desi reducerea costului imprumuturilor pe termen lung nu ar fi de ajutor, BCE nu exclude in avans nicio posibilitate. "Daca datele de la inceputul lui octombrie vor arata ca situatia este mai proasta decat am anticipat, vom analiza masurile pe care trebuie sa le luam", a aratat oficialul BCE.

Liderii europeni sunt presati de omologii lor la nivel mondial sa ia masuri sa rezolve criza datoriilor care risca sa provoace o noua recesiune.

Cu tensiunile din piata in crestere, BCE a reintrodus deja imprumuturile pe termen de sase luni si continua sa ofere bancilor lichiditati la discretie, in operatiuni saptamanale, lunare si la trei luni. Ultima licitatie pentru imprumuturi pe 12 luni a avut loc in decembrie 2009.
Analistii Barclays Capital si Royal Bank of Scotland anticipeaza ca BCE va fi nevoita sa inverseze politica in domeniul dobanzii cheie, dupa ce a majorat rata de doua ori in acest an, la 1,5%, pentru a tine sub control inflatia.

In SUA, dobanda de politica monetara este aproape zero, iar in Japonia si Marea Britanie 0,5%.

Economisti: Urmeaza o noua recesiune

Tot mai multi economisti printre care si "Dr. Doom", Nouriel Roubini, avertizeaza ca statele lumii se confrunta cu riscul de a intra intr-o dubla recesiune in SUA, potrivit Business Insider.

In plus, cele mai noi date despre productia industriala din China, motorul cresterii economiei mondiale, si Europa arata ca ritmul de dezvoltare al afacerilor si-a incetinit avansul, scrie Wall Street Journal. In plus, liderii europeni se intreaba daca bancilor pot rezista sau nu unei noi furtuni.

Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a declarat joi ca tarile occidentale nu vor avea nicio scuza daca vor reintra in recesiune, pe care o vor transfera in acest caz si economiei mondiale, potrivit AFP. "In 2008, multi au spus ca nu au anticipat turbulentele. Liderii nu mai in prezent o scuza de acest gen", a spus Zoellick la deschiderea adunarilor anuale ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, la Washington.
 
El a avertizat ca lumea se afla intr-o zona periculoasa. "Cred ca declansarea unei noi recesiuni in marile economii ale lumii este improbabila. Dar increderea mea este erodata in fiecare zi de fluxul constant de stiri economice negative", a precizat presedintele BM.
 
Zoellick a aratat ca o criza fabricata in lumea dezvoltata poate deveni o criza pentru tarile in dezvoltare.

Citeste si

Top 20 cei mai indatorati locuitori din lume. Ce tari au cele mai mari datorii