Analistii Evan Brown si Charles Rubenfeld cred ca in urmatorii ani China ar putea sa decida o majorare a rezervelor denominate in lire sterline, posibil in dauna dolarului american, pe masura ce autoritatile de la Beijing vor sa stranga legaturile cu Londra, cel mai mare centru din lume pentru tranzactiile cu valuta.  

"Nu exista un motiv clar pentru aceasta pondere crescuta a lirei sterline, dar o posibila explicatie ar fi legaturile financiare in crestere dintre China si Marea Britanie precum si pozitia Londrei de centru financiar mondial", apreciaza cei doi analisti.

Marti, cu ocazia unei vizite la Londra a presedintelui Chinei, Xi Jinping, Banca Angliei a reinnoit, pentru inca trei ani, o linie de swap valutar cu Banca Centrala a Chinei in timp ce valoare maxima a acestei linii a fost majorata la 35 de miliarde de yuani.  

In 2014, Marea Britanie a fost principala destinatie pentru investitiile chineze, in valoare de 5,1 miliarde dolari, sustine firma de avocatura Baker & McKenzie, iar in timpul recentei vizite a presedintelui chinez au fost semnate acorduri bilaterale in valoare de aproximativ 62 de miliarde dolari, unul dintre cele majore va privi construirea centralei nucleare Hinkley Point C, in sud-estul Angliei.

Luna trecuta, China a inceput sa trimita catre FMI date oficiale cu privire la rezervele sale valutare, cele mai mari din lume, in incercarea de a creste transparenta si a stimula utilizarea yuanului ca valuta de rezerva la nivel mondial.  

Datele publicate de FMI la finele lunii septembrie arata ca rezervele valutare globale au crescut pana la 11.500 miliarde dolari la finalul T2, de la 11.400 miliarde dolari in trimestrul anterior. Ponderea dolarului a scazut in al doilea trimestru la 63,7% in timp ce ponderea euro a ramas la 20,7%. 

Londra vrea sa devina centrul mondial al tranzactiilor cu yuani

Banca Centrala a Chinei a lansat saptamana aceasta la Londra titluri de stat pe un an, in valoare de pana la cinci miliarde de yuani (690 milioane euro), fiind pentru prima data cand sunt emise astfel de obligatiuni in afara Chinei si Hong Kong-ului, potrivit Bloomberg.  

Conform surselor din domeniul bancar, emisiunea de obligatiuni cu un randament de 3,15%, a fost puternic suprasubscrisa.  

Marti, Banca Centrala a Chinei a lansat un indice de tranzactionare a bondurilor in yuani - RMB Bond Trading Index - menit sa majoreze detinerile straine pe cea de-a treia mare piata de obligatiuni din lume.  

Lansarea a fost realizata simultan in Londra, Shanghai si Singapore.  

A patra mare banca chineza, Bank of China, a anuntat marti deschiderea unui centru important de tranzactionare a yuanului la Londra, al doilea de acest tip dupa cel din Hong Kong.  

Lansarea emisiunilor de obligatiuni sprijina pozitia Londrei de centru major de tranzactionare a yuanului, pe fondul concurentei venite dinspre Frankfurt si Paris.

In afara Chinei, doar in Hong Kong si Singapore exista centre de clearing pentru tranzactii in yuani mai mari decat in Marea Britanie, conform datelor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).  

Deja Londra are o cota de 40% din tranzactiile valutare globale si vrea sa-si extinda pozitia dominanta prin tranzactiile in yuani, care ar aduce mai multe locuri de munca in sectorul financiar si mai multe investitii.

Peste 50 miliarde dolari au fost investiti de China in Marea Britanie, in ultimii 15 ani, conform datelor Standard Chartered.  

Un studiu realizat de Euronext NV estimeaza ca in urmatorii trei-cinci ani aproximativ 5 miliarde dolari din China vor fi investiti la bursele europene.  

"Hong Kong si Londra sunt cele doua centre majore pentru tranzactiile cu yuani din afara Chinei. Cu siguranta capitala Marii Britanii este un centrul international, daca e sa consideram ca Hong Kong face parte din China. Dar intr-adevar Hong Kong se afla acolo unde si piata", a afirmat Garry Jones, directorul general al Bursei Metalelor din Londra (LME), detinuta de HKEx Group, cu sediul in Hong Kong.  

Luna trecuta, ministrul britanic de Finante, George Osborne, a efectuat o vizita la Beijing, in cadrul careia a sprijinit obiectivul capitalei Marii Britanii, de a-si intari pozitia de centru financiar global, prin atragerea bancilor din China si prin incurajarea tranzactiilor in yuani.  

Marea Britanie este unul dintre cei mai mari investitori europeni in China, dar si Beijingul a investit masiv in Regatul Unit.

China Construction Bank (CCB), al doilea mare creditor chinez, a devenit anul trecut prima banca de clearing in yuani, infiintata oficial in Londra pentru a oferi operatiuni de clearing si decontare.  

"Londra este cheie pentru internationalizarea monedei chineze, tinand cont ca acest oras a fost intotdeauna un centru al tranzactiilor valutare. Acordul va permite Londrei sa ofere mai multe produse in yuani", a declarat recent analistul Hu Yifan, de la compania Haitong International Securities Group Ltd. din Hong Kong.  

Autoritatile de la Beijing incearca sa creasca utilizarea yuanului in schimburile internationale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondiala.

Unii analisti preconizeaza chiar ca intr-o zi moneda chineza ar putea rivaliza cu dolarul american, care, in prezent, este valuta de referinta la nivel mondial.  

In august, yuanul a devansat yenul japonez, devenind a patra cea mai utilizata moneda pentru tranzactii financiare internationale, arata un raport publicat de SWIFT.  

Potrivit datelor SWIFT, ponderea tranzactiilor denominate in yuani a ajuns in august la 2,79%, de la 2,34% in iulie, devansand yenul japonez cu 2,76%, care a cazut pe locul al cincilea. Primele pozitii sunt ocupate in ordine de dolarul american, 44,82%, urmat de euro (27,20%) si lira sterlina (8,45%).  

SWIFT subliniaza ca in trei ani, yuanul chinez a devansat sapte monede, in conditiile in care in august ocupa locul 12 in topul celor mai utilizate monede pentru tranzactii financiare mondiale cu o pondere de 0,84%. 'De asemenea, moneda chineza s-a afirmat drept moneda dominanta in finantarea comertului, dupa dolar', adauga SWIFT.