"Taxa pe tranzactiile financiare propusa de Comisia Europeana nu a obtinut, asa cum era necesar, sustinerea unanima a statelor membre", a declarat ministrul danez de Finante, Margrethe Vestager, care a prezidat intalnirea, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Vestager a aratat ca un numar important de tari si-au exprimat insa sustinerea pentru o cooperare mai stransa in acest domeniu.

O astfel de cooperare, care include taxa pe serviciile financiare, necesita participarea a cel putin noua state din UE, dar numai sase au afirmat ferm intentia in acest sens, respectiv Germania, Austria, Belgia, Franta, Portugalia si Slovenia. Altele, precum Spania, Grecia, Slovacia si Estonia, s-au declarat deschise posibilitatii.

Italia si Finlanda, care sustineau ideea in primavara, au indicat acum ca se mai gandesc. Alte tari au aratat ca nu sunt interesate sa participe, precum Marea Britanie, Olanda si Irlanda.

Proiectul Comisiei prevede introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru alte produse financiare si care ar genera pana la 57 de miliarde de euro la nivelul UE.

Constatarea imposibilitatii unui consens la nivelul UE este prima etapa juridica de trecere la un proces de cooperare mai stransa.

Etapa urmatoare ar lua forma unei scrisori adresate Comisiei Europene din partea a cel putin noua state care doresc sa participe. CE va verifica apoi daca toate conditiile sunt indeplinite, iar cele 27 de state membre trebuie sa aprobe initiativa cu o majoritate calificata.