Liderii UE spera ca decizia va demonstra ca zona euro poate creste in pofida crizei din ultimii trei ani. Letonia vrea relatii mai stranse cu Europa de Vest si indepartarea de Rusia. 

Statul baltic va incepe sa utilizeze moneda euro de la 1 ianuarie 2014, dupa ce s-a incadrat in conditiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflatia scazuta, dobanzi mici pe termen lung si o datorie publica redusa. Guvernul leton a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa dupa criza financiara din 2008-2009, care a redus cu 20% PIB-ul tarii. 

Aderarea Letoniei la zona euro mai trebuie avizata de liderii UE si de Parlamentul European, insa aceste aprobari sunt considerate formalitati. Ministrii Finantelor din zona euro vor vota probabil in luna iulie. 

Banca Centrala Europeana a aprobat de asemenea intrarea Letoniei in zona euro, miercuri, inainte de raportul CE, dar a avertizat ca nivelul ridicat al depozitelor bancare detinute de straini reprezinta un risc pentru stabilitatea financiara a tarii. 

Inflatia inregistrata de Letonia in timpul perioadei de preaderare a fost de 1,3%, cu mult sub nivelul de referinta de 2,7%, iar deficitul bugetar al tarii a scazut anul trecut la 1,2% din PIB, de asemenea sub plafonul de 3% din PIB cerut de UE. 

Datoria publica a fost de 40,7% din PIB, cu mult sub nivelul maxim de 60% din PIB necesar pentru adoptarea euro. Costurile de finantare pe termen lung ale statului aflat in preaderare nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale media celor trei state UE cu cele mai scazute rate ale inflatiei, aceleasi tari utilizate si in cazul criteriului privind stabilitatea preturilor.

Randamentul mediu pe termen lung al obligatiunilor guvernamentale letone in cele 12 luni incheiate in aprilie a fost de 3,8%, cu mult sub nivelul de referinta de 5,5%.  Mecanismul ratelor de schimb ERM-2 prevede de asemenea stabilitatea cursului valutar fata de euro timp de doi ani.

In Letonia, care a intrat in ERM-2 in luna mai a anului 2005, cursul de schimb s-a incadrat intr-o banda de plus-minus 1% fata de rata de referinta si nu a inregistrat o volatilitate semnificativa.  Cursul de schimb final, la care se va face tranzitia la euro, va fi stabilit in luna iulie, intr-o sedinta a ministrilor Finantelor din zona euro.

Zona euro a luat fiinta la 1 ianuarie 1999, avand initial 11 state membre: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania. Grecia a aderat in 2001, urmata de Slovenia in 2007, Cipru si Malta un an mai tarziu, Slovacia in 2009, respectiv Estonia in 2011.