”Incepand cu data de 1 mai, ora 16.00, cetatenii romani eligibili vor putea depune cerere pentru o autorizatie electronica de calatorie (eTA), in loc de viza, pentru a calatori in Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita printr-un aeroport canadian”, transmite Ambasada Canadei la Bucuresti.

Sunt eligibili pentru eTA cetatenii romani care au detinut o viza canadiana in ultimii zece ani sau detin actualmente o viza valabila care permite intrarea in SUA.

”Persoanele care nu indeplinesc aceste conditii vor avea nevoie in continuare de viza de vizitator. De asemenea, toti cetatenii romani vor avea nevoie de viza pentru a intra sau reintra in Canada cu automobilul, autocarul, trenul,vaporul, sau la bordul unui vas de croaziera”, precizeaza sursa citata.

In comparatie cu viza, eTA se acorda mai simplu si mai repede. Depunerea cererii se face electronic, iar aceasta este solutionata, in general, in cateva minute pentru o taxa de 7 dolari canadieni. eTA este valabila pentru o durata de pana la cinci ani si le permite calatorilor sa se deplaseze in Canada pe calea aerului oricat de frecvent, pe perioade scurte (in general de pana la sase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau calatorii de afaceri.

Vedeti AICI cum poate fi obtinuta eTA.

Canada acorda o importanta majora parteneriatului cu Romania. Simplificarea procedurilor de calatorie incurajeaza o intelegere reciproca mai profunda si creeaza oportunitati suplimentare pentru consolidarea legaturilor interumane, comerciale si turistice”, a declarat Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei in Romania.

Guvernul Canadei va elimina vizele pentru toti cetatenii romani, din decembrie 2017. Din acel moment, cetatenii romani nu vor mai avea nevoie de viza pentru a intra in Canada pe perioade de pana la sase luni, calatorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestra sau maritima. Cu toate acestea, la fel ca in cazul altor calatori scutiti de viza, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinatia Canada.

Ambasada precizeaza ca site-ul Guvernului Canadei este singurul loc unde se pot depune cereri pentru autorizatiile electronice de calatorie.