Printre bancherii prezenti la St Petersburg, la forumul organizat in perioada zilele acestea, se numara seful Citigroup, Vikram Pandit, Brian T. Moynihan, de la Bank of America, Stephen Scharzman, de la Blackstone Group si Josef Ackermann, de la Deutsche Bank.

Presedintele Rusiei incearca sa combata reputatia tarii sale ca fiind cea mai corupta mare economie a lumii, in contextul incertitudinilor legate de viitorul tandemului sau cu premierul Vladimir Putin. Medvedev urmeaza sa anunte infiintarea unui fond suveran de investitii de 10 miliarde de dolari, precum si programul de privatizare in valoare de 30 de miliarde de dolari.

Planul de vanzare a activelor de stat va reprezenta centrul de greutate al discursului presedintelui, potrivit unui consilier economic al lui Medvedev.

Seful JP Morgan Chase, Jamie Dimon, Pandit (Citigroup) si Lloyd Blankfein (Goldman Sachs) fac parte dintr-un comitet format din 27 de persoane care acorda consultanta in vederea transformarii Moscovei intr-un centru financial global.

Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, Credit Suisse Group si Troika Dialog au fost angajate in aceasta luna sa administreze vanzarea unei participatii din detinerea statului rus la Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, intr-o tranzactie de pana la sapte miliarde de dolari.

Guvernul a selectat totodata pe o lista scurta Morgan Stanley, JPMorgan si Deutsche Bank pentru administrarea unei oferte publice initiale a companiei de transport naval Sovcomflot, cea mai mare din tara.

Anul trecut, in Rusia a avut cea mai intensa activitate de fuziuni si achizitii dupa 2007, cu 96 de acorduri, in valoare de 50,9 miliarde de dolari, numai in trimestrul al patrulea, potrivit datelor Bloomberg.

"Principalul motiv pentru care bancherii vin la St. Petersburg este datorita fuziunilor si achizitiilor si privatizarilor. Vechiul mediu corporatist se schimba. Corporatii internationale ruse precum Rosneft vor sa se integreze cu Occidentul", spune Clemens Grafe, economistul-sef al holdingului bancar Goldman Sachs, in Rusia.

Medvedev a declarat in urma cu trei luni, la prezentarea unui program de imbunatatire a atractivitatii Rusiei pentru investitori, ca economia tarii are nevoie de investitii masive in vederea modernizarii.

Citeste si:

Pretul petrolului se indreapta spre cel mai mare declin din ultimele sase saptamani

Leul pierde tot mai mult teren in fata monedei unice si a francului elvetian. Azi a atins cotatii record!

Fostul presedinte Fed: Intrarea Greciei in default este aproape sigura. Criza elena impinge SUA intr-o noua recesiune VIDEO